Chutné ovocné a zeleninové šťávy - jejich použití a význam pro zdraví
Nedáte dopustit na fresh z pomerančů, ale čas od času rádi vyzkoušíte novou kombinaci? Jednodruhové šťávy jsou skvělé. Nejdou však připravit ze všech druhů ovoce, a proto je dobré je smíchat s dalším ovocem, zeleninou nebo bylinkami. Díky tomu vznikne nevšední chuť i vůně. A jaké čerstvé šťávy stojí nejen za jedno vyzkoušení?
Šťávy by měl tvořit vždy nějaký základ. Ten snadno připravíte z ovoce nebo zeleniny, které je hodně šťavnaté a má dobrou výtěžnost. Mezi nejoblíbenější a nejvyhledávanější patří především jablka, hrušky, mrkev nebo pomeranče. Díky dalším doplňkům mohou ovšem získat velmi netradiční příchuť.
Jablečný fresh
Jablka patří v naší zeměpisné šířce k nejdostupnějšímu ovoci. I proto je jde poměrně jednoduše pořídit ve skvělé kvalitě, bez nejrůznějších chemických ošetření. A přesně taková jsou ideální pro přípravu čerstvých šťáv.
Vyzkoušejte například šťávu z jablek dochucenou šťávou z hrstky borůvek, malin a jahod. Tato sezónní pochoutka je bohatá na antioxidanty a kyselinu listovou, která je velmi důležitá například pro těhotné ženy.
Potřebujete-li pořádně nakopnout po náročné noci nebo dlouhém pracovním týdnu, připravte si šťávu z jablek, mrkve, červené řepy, řapíkatého celeru a limety.
Hruškový fresh
Pokud máte dostatek hrušek, určitě si připravte některou ze šťáv, kde hlavní roli hrají sladké a šťavnaté hrušky.
Výborná a navíc velmi zdravá je kombinace hrušek, řapíkatého celeru a kadeřavé kapusty. Pro svěží vůni přidejte ještě čerstvou mátu. Přestože šťáva obsahuje dost zeleniny, hrušky jí dodají lahodnou a jemnou chuť.
Přepadla vás zimnice? Dokonale vás zahřeje kombinace dvou hrušek, dvou jablek a kousku zázvoru. Ideální je především během podzimních a zimních dní. Energii vám pro změnu dodá šťáva ze dvou hrušek, jablka a hrsti vypeckovaných třešní.
Pomerančový fresh
Pomeranče jsou vyhledávané pro svůj vysoký obsah vitamínu C. V létě představují skvělé osvěžení, v zimě jsou výborným pomocníkem pro posílení imunitního systému.
Připravte si dva pomeranče, jeden grep a jeden citron. Tato šťáva je velmi osvěžující, navíc doplní tělu potřebné vitamíny a minerální látky.
Všichni milovníci exotických chutí musí rozhodně vyzkoušet čerstvou šťávu z pomeranče, banánu a kiwi.
Náš tip: Banány je možné odšťavnit v případě, že máte odšťavňovač s pomalým lisem. Tím je například odšťavňovač Kuvings, který je schopen získat více šťávy i z méně šťavnatých plodů jako je banán.
Mrkvový fresh
Mrkev má celou řadu pozitivních účinků na organismus. Pokud navíc máte čerstvou mrkev, má perfektní výtěžnost. I když se nejedná o ovoce, sladkost jí rozhodně nechybí.
Zapomeňte na klasické kombinace a trochu si šťávu okořeňte. Smíchejte šťávu ze dvou mrkví, pomeranče, hrušky, kousku zázvoru a špetky chilli. S touto kombinací řádně posílíte přirozenou obranyschopnost organismu.
Pořádnou dávku vitamínu C a betakarotenu získáte, když vypijete šťávu připravenou z jedné mrkve, sladké brambory, dvou plátků ananasu a kousku zázvoru.
Dobrou chuť :-)