Co bychom měli jíst v letních měsících, abychom se cítili plní energie a dobré nálady
Léto představuje období, kdy jsme plně nastartovaní a nejaktivnější během celého roku. Krásné počasí nás přímo vybízí trávit co nejvíce času venku a užívat si tepla plnými doušky. Jak si užít léta tak, aby ani naše tělo nestrádalo? Konzumací vhodných potravin můžeme předejít řadě zdravotních problémů, jako je třeba dehydratace organismu, přehřívání, nedostatek vitamínů a dalších živin, citlivost kůže, zažívací problémy a další. V čem je klíč? V sezónních a “celostních” potravinách.
Hutné polévky, pečená jídla a ingredience, které zahřívají (skořice, kakao, zázvor, chilli papričky apod.) nechte na zimu. Létu vládne čerstvá zelenina a ovoce! Podívejte se s námi na nejoblíbenější letní potraviny, které přispějí k vaší letní pohodě.
Vodní meloun
Vodní meloun obsahuje z největší části vodu, proto je skvělý pro udržení optimální hydratace a teploty organizmu. Meloun obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů a ideální množství lehce stravitelné vlákniny. Díky tomu napomáhá k dobrému trávení a předcházení zažívacích problémů.
V neposlední řadě se meloun spojuje také s látkou zvanou lykopen, která má silně antioxidační účinky a přispívá ke snižování rizika vzniku kardiovaskulárních chorob a rakoviny. Lykopen také chrání kůži před negativním působením UV záření, díky čemuž ochraňuje naši kůži před předčasným stárnutím. Vodní meloun si můžeme vychutnat jako součást smoothies, čerstvých šťáv, studené polévky gaspacho, letních koktejlů, sorbetů a domácích zmrzlin.
Rajčata
Stejně jako vodní meloun i rajčata obsahují vysokou dávku lykopenu. Z velice kvalitních rajčat se dokonce vyrábí léky na podporu léčby rakoviny. Tím ale pozitivní zdravotní účinky rajčat nekončí. Rajčata jsou bohatá na pro-vitamíny A, vitamíny B, C a E, draslík a antioxidanty. Rajčata jsou skvělá na očistu organismu, zvyšování přirozené obranyschopnosti organismu, předcházení očních onemocnění, udržování ideální hladiny krevních tuků a cholesterolu a normální funkci vylučovacího ústrojí.
Rajčata si můžeme vychutnat čerstvá ve formě salátů, ale i jako součást čerstvých zeleninových šťáv. Nebojte se rajčata tepelně zpracovávat, sušit nebo nakládat, protože např. využitelnost lykopenu se tepelným zahříváním ještě zvyšuje.
Listová zelenina a klíčky
Saláty z kvalitní listové zeleniny a čerstvých klíčků jsou v těchto vedrech hotovým zachráncem! A není se čemu divit, listová zelenina obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, z nichž nejzajímavější je pravděpodobně chlorofyl a kyselina listová. Účinky chlorofylu se spojují s léčbou zánětů, očistou organismu a zvyšováním alkality (tzn. opak kyselosti). Jeho pozitivních účinků si všimly i celebrity.
Známá výživová poradkyně Kimberly Snyder například nedá dopustit na svoje “glowing green smoothie”, které pije každý den. Kimberly tvrdí, že si díky tomuto zelenému nápoji udržuje nejen krásnou a zářivou pleť, ale také štíhlou postavu. Kyselina listová se spojuje s pozitivními účinky na vývoj plodu v těle matky v prvních týdnech těhotenství. Listovou zeleninu a klíčky konzumujeme čerstvé, ve formě salátů, smoothies a čerstvých šťáv.
Řecký jogurt a čerstvý sýr
Vysoký obsah bílkovin a přirozeně nízký obsah tuku kvalitního řeckého jogurtu a čerstvého sýru dělá z těchto pochoutek ideální surovinu pro přípravu lehkých letních jídel. Kvalitní bílkoviny nás posilní a uspokojí hladový žaludek. Díky tomu se vyhneme chutím na smažené a přeslazené jídlo, které na nás číhá v každém letním stánku.
Probiotika obsažená v řeckém jogurtu pomohou našemu zažívání - správné zažívání je důležité nejen pro naše zdraví, ale odráží se i na naší náladě. Jestliže naše střevní mikroflóra není v harmonii, může se dostavit podrážděnost a v některých případech i deprese.
Řecký jogurt můžeme použít k přípravě smoothies, zdravých pomazánek a dipů nebo jako přísadu do těsta koláčů s letním ovocem. Čerstvý sýr se skvěle hodí k salátům nebo třeba krekrům ze semínek.
Ořechy
Ořechy jsou bohatým zdrojem zdravých tuků, vitamínů, minerálů a bílkovin. Každý ořech v sobě nese neuvěřitelnou dávku energie, která mu zajistí, že se z něho později může stát strom. I z tohoto důvodu je potřeba ořechy před konzumací namáčet. Tzv. aktivací ztratí svoje ochranné látky, které je chrání před předčasným klíčením nebo zkažením.
Nám se díky tomu budou lépe trávit a naše tělo bude moci snadněji vstřebat všechny cenné látky. Ořechy namáčíme den předem, následně je můžeme vysušit v sušičce potravin - v závislosti na požadovaném receptu. Z ořechů si můžeme vyrábět skvělá ořechová mléka a másla, pomazánky, raw recepty a další.
Citrusy
Citrusové plody jsou bohaté na draslík, který v létě ztrácíme ve větším množství pocením. Přirozeným doplňováním draslíku tak předcházíme svalovým křečím. Citrusy jsou také skvělým zdrojem vitamínů a vlákniny.
Není proto náhodou, že jsou častou ingrediencí detoxikačních receptů. Čerstvá šťáva z citronů, pomerančů nebo grepů smíchaná s čistou vodou nebo zeleným čajem nám pomůže udržovat tělo hydratované a vyživené a navíc má ochlazující účinek.
Dalšími skvělými letními potravinami s mnoha zdravotními benefity jsou okurky, papriky, lilky, cukety, jahody, borůvky, maliny, ostružiny, broskve, meruňky, hrášek, cibulky a mnoho dalšího. Pestrý jídelníček bohatý na celé a čerstvé potraviny je základem pevného duševního i tělesného zdraví.
Jak z letních potravin připravit ty nejchutnější recepty a přitom se nepřipravit o cenné vitamíny? Vsaďte na kvalitní přístroje:
Vysokorychlostní mixéry Vitamix připraví během několika vteřin nejjemnější smoothie ze zeleniny, ovoce a cereálií, a to i s minimem přidané vody. Připravíte v nich také raw (nebo horké) polévky, ovocné zmrzliny, sorbety, míchané koktejly, pomazánky, těsta a krémy.
Odšťavňovače Kuvings dokáží odšťavnit jakoukoliv zeleninu, ovoce a bylinky. Nezastaví se ani před mrkví a ananasem a dokonale odšťavní i jahody, třešně nebo borůvky. Lze v nich připravovat také, smoothies, zmrzliny, sorbety nebo ořechová mléka.
Infračervená sušička Yden dokonale usuší nejen houby, ale i zeleninu a ovoce. Lze v ní připravit také celou řadu raw receptů, od zeleninových chipsů po slané krekry nebo cereální tyčinky (např. ze zbylé vlákniny po odšťavňování).
Fermentor Kuvings během několika hodin připraví řecký jogurt s probiotiky, čerstvý sýr, sirupy s enzymy, kvašenou zeleninu a ovocné víno. Celý proces kvašení je bezpečný (nehrozí kontaminace bakteriemi nebo jinými látkami) a navíc velice rychlý a snadný.
Domácí minizahrádky Tregren umožňují pěstování rostlin v interiéru a to i v případě, že nemáte na rostliny příliš času nebo se jim u vás doma jednoduše nedaří. Ideální podmínky totiž zajistí truhlíky Tregren samy díky nejnovějším technologiím chytrého pěstování rostlin v hydroponním prostředí. Pěstujte si doma vlastní saláty, špenát, keříčková rajčata, papričky, jahody a další.
GEFU skleněné nakličovadlo se sítkem funguje jako miniaturní skleník s vestavěným sítkem, jež umožňuje rychlé a zdravé pěstování klíčků ze semínek nebo luštěnin.
Výrobník rostlinných mlék a másel NutraMilk je nejlepším kuchyňský pomocníkem na výrobu rostlinných nápojů a másel z ořechů, semínek a luštěnin. Vyrobte si doma vlastní pistáciové máslo, mandlové mléko, lískooříškovou pomazánku nebo třeba kokosovou piña coladu. Budete mít vždy pod kontrolou kvalitu surovin a také předejdete konzumaci přidaných cukrů a konzervačních látek, které najdete často v kupovaných nápojích.
Filtry Berkey představují nejpřirozenější a velice účinný způsob filtrace vody. Díky filtrům Berkey můžeme konzumovat vodu, která je zbavená všech škodlivých látek, včetně virů, cyst, bakterií a chloru a nepřipravíme se o cenné minerály, které jsou přímo nezbytné pro správné fungování našeho těla. Filtry Berkey lze vzít také s sebou na cestu a filtrovat vodu z přírodních zdrojů.
Užijte si léto naplno!