Domácí léčivá rakytníková šťáva z odšťavňovačů
Jednou z nejstarších léčivých bylin a symbolů podzimu je rakytník. Přináší nám slunečné a teplé podzimní období svou dokonale oranžovou barvou ladící s podzimem. Barva těchto plodů je dána obsahem karotenoidů, které mají pro lidský organismus antioxidační účinky.
Rakytník obsahuje vysoký podíl vitamínu C, a proto se taky označuje "citroník severu". Ještě donedávna byl rakytník využíván převážně lidovým léčitelstvím. O léčivých účincích rakytníku již věděli i staří Tibeťané, kteří jej využívali. Postupem času si našel své místo i v moderní medicíně.
Léčivé účinky rakytníku
- Podporuje imunitní systém
- Zvyšuje odolnost proti infekcím a stresu
- Reguluje krevní oběh
- Stimuluje činnost jater a plic
- Podporuje tvorbu trávicích enzymů
- Podporuje hojení žaludečních vředů
- Čistí organismus od škodlivých látek
- Vykazuje protinádorové účinky
- Příznivě působí na regeneraci pokožky
- Zabraňuje vypadávání vlasů
- Je vhodný při omrzlinách a popáleninách
Doporučené produkty
Kuvings Whole Slow Juicer REVO830 stříbrná matná
Kuvings Whole Slow Juicer REVO830 bílá matná
Kuvings Whole Slow Juicer REVO830 černá matná
Plody rakytníku obsahují:
- 7% oleje
- Velké množství vitamínu C
- Vitamíny B, A, D, F, K a Rutin
- Organické kyseliny a minerály
- Pektiny
- Třísloviny
- Alkaloid hyppopheinu (v těle se přeměňuje na serotin, jde o hormon důležitý pro celkovou vitalitu a odolnost proti stresu a nádorům)
Plody dozrávají na konci srpna postupně až do října. Nejen v plodech jsou důležité látky. Neměli bychom zapomínat, že listy a měkké koncové části větviček můžeme například použít na čaj, který posiluje imunitu.
Domácí využití rakytníku
Doma si z rakytníku můžete vyrobit výbornou a zdravou šťávu, sirup, marmeládu, med, pečený čaj, můžete jej zamrazit nebo dokonce vyrobit olej. K podzimu patří nejen již zmiňovaný rakytník, ale i jablka, hrušky, švestky a jiné ovoce. Proto v těchto sychravých dnech dělám v odšťavňovači Kuvings šťávu z plodů rakytníku. Doporučuji je prokládat již zmiňovaným ovocem. Získáte sklenici vitamínů, které jsou potřeba.
Jedna sklenice šťávy obsahuje doporučenou denní dávku vitamínů.
Recept na med z rakytníku
Čerstvě odšťavněnou šťávu smícháme s kvalitním tekutým medem a uchováme v temnu a chladu.
Recept na domácí čaj z rakytníku
Dvě velké lžíce rakytníkových plodů vaříme pět minut, přecedíme a můžeme nejlépe teplé vypít.
Na přípravu čaje můžeme použít i rakytníkové listy nebo kůru. Čaj připravovaný z rakytníkových listů je významným zdrojem nutričních látek.
Recept na domácí rakytníkový olej
Dobře umyté plody rakytníku propláchneme a odšťavníme v odšťavňovači Kuvings . Nás bude v tento okamžik zajímat drť z odšťavňovače, to znamená slupky a zrníčka, které je potřeba usušit. Drť rozložíme na plech a rozprostřeme, aby nám nezplesnivěla. Po usušení musí být krásně oranžové. Usušenou hmotu nahrubo rozmixujeme, dáme do šroubovací sklenice asi do 2/3 a zalijeme olejem (nejlépe olivový). Dobře zavíčkujeme a necháme na světle a teple. Každý den protřepáváme. Po měsíci tuto směs přecedíme a olej pak skladujeme v chladu a ve tmě. Užívá se 3 x denně jedna lžička.
Tip: Udělejte si domácí rakytníkový sirup ve Fermentoru Kuvings.
Doporučené produkty
Kuvings Fermentor - výrobník sýrů, jogurtovač - bílý
Recept na rakytníkový sirup
Rakytník odšťavníme a šťávu smícháme s hnědým cukrem. Zásadně nevaříme, maximálně ohřejeme na cca 75 stupňů a vmícháme kyselinu citrónovou. Posléze můžeme plnit do vymytých sklenic. Nejlépe je sirupu uchovávat v chladu, aby nám déle vydržel.
Dopřejte si pecičky z rakytníku
Velmi cenné látky jsou uchovány v semínku uprostřed rakytníku. Proto je nevyplivujte a snažte se je rozkousat.