Domácí těstoviny
Překvapte svoji rodinu a vyrobte si své vlastní těstoviny. Uvidíte, že s kuchyňským robotem Ankarsrum to bude zábava!
Těstoviny patří mezi jednu z nejoblíbenějších příloh. Není divu - jsou rychle uvařené, dobré. A domácí jsou ještě lepší - tvar, velikost, délku a dokonce i barvu si můžete zvolit dle své preference. Zde přínášíme recept, jak si takové domácí těstoviny pomocí kuchyňského robotu připravit.
Na 4 - 6 porcí budete potřebovat:
- 500 g mouky
- 7 vajec
- 3 lžíce oleje
Postup:
- Sestavíme robot na zpracování těsta.
- Do mísy nasypte mouku a spusťte robot na nízkou rychlost.
- Do těsta přidávejte jedno vejce za druhým.
- Přidejte olej a dle potřeby vytáhněte rameno směrem ke středu mísy, aby se ingredience lépe zapracovaly.
- Až se těsto spojí, zajistěte rameno cca 2,5 cm od strany mísy. Nastavte časovač na 8 minut a nechte hníst.
- Těsto dejte na moukou posypanou a ještě chvíli hníst.
- Přikryjte a nechte v lednici odpočinout alespoň 30 minut.
Tip: Před válením je důležité nechat těsto odpočinout. Mnoho lidí při výrobě těstovin vynechá proces sušení. Těstoviny by měly chvíli zaschnout, aby se pak při vaření mohly stát „al dente“. Sušení je důležité při výrobě vlastních těstovin, aby těstoviny měly správnou konzistenci a nechutnaly jako těsto. Pokud nemáte sušák, můžete například těstoviny zavěsit přes koště mezi dvě opěradla židlí.
Výroba těstovin:
- Položte robot na bok a nasaďte příslušenství na těstoviny.
- Těsto na těstoviny rozdělte na menší kousky a každý kousek rozválejte na dlouhé proužky silné asi 4 mm a široké zhruba 10 cm.
Tip: pro lepší výsledek použijte nejprve váleček na lasagne a vytvořte pláty lasagní. - Spusťte robot na nízkou rychlost a vložte proužky vyváleného těsta do příslušenství na těstoviny. Hotové těstoviny necháme chvíli na pomoučeném vále.
- Ihned dejte vařit nebo zavěšené dosušit. Vařte zhruba 2 - 3 minuty.