Kvalitní mlýnek na obilí, koření a semena s nastavitelnou jemností mletí

Malé zařízení s velkým výkonem ...  

Elektrický mlýnek MONA Waldner Biotech s průmyslovým motorem překoná vaše očekávání. Ve standardní výbavě všech elektrických mlýnků Waldner Biotech je pojistka proti přehřátí. Můžete proto využít výkon tohoto přístroje naplno, bez obavy poškození motoru. Mlecí kameny jsou samoostřící, není potřeba žádná dodatečná provozní údržba.

Elektrický mlýnek MONA Waldner Biotech stačí postavit na stabilní a vodorovnou plochu a nastavit jemnost mletí (uvolníte jistící šroub a otáčením násypky nastavíte požadovanou hrubost, poté opět zajistíte šroubem). Během krátké chvilky pomelete obilí na kvalitní mouku plnou minerálních látek a vlákniny.
Výkon a výsledek mletí obilí závisí na vlastnostech mletého materiálu. Čím sušší je materiál, tím vyšší je výkon a jemnost mletí.

Mlýnek není určen pro komerční provoz. Mlýnek není určen pro práci ve vlhkém či venkovním prostředí. 

 

Možnosti použití

Obilí: špalda, pšenice, proso, žito, kukuřice, rýže, cizrna atd.: jemné až hrubé mletí 

Obilí a semena: oves, sójové boby, fazole atd.: středně jemné až hrubé mletí

Koření a sůl: fenykl, kmín, koriandr, mořská sůl atd.: jemné až hrubé mletí (s příměsí obilí)  

Kamenné mlýnky nejsou vhodné na mletí olejnatých semen: slunečnice, sezam, lněné semínko, mák apod.

Obilí a semena

Výhody kamenných mlýnků Waldner Biotech

  • Větší mlecí kameny

Tzn. můžete mlít více zrní, aniž by se zahřívalo a navíc s většími kameny umelete jemnější mouku. Tato vlastnost patří k nejdůležitějším parametrům našich mlýnků.

  • Silnější motory

Poskytují více výkonu ke kvalitnímu mletí obilí.

  • Masivní dřevo

Naše mlýnky jsou vyrobeny výhradně z masivního dřeva. Ostatní používají překližku apod. Lepená dřeva se pro přírodní produkty a mletí obilí nedoporučují.

  • Certifikace

Všechny naše mlýnky získaly náročné "TÜV" certifikáty, které garantují vysokou kvalitu našich produktů. Dalším certifikátem je "potravinářský certifikát". "AGES" (The Agency for Health and Alimentation Protection) testovala naše mlýnky, a všechny úspěšně prošly.

  • Bezpečnost

Mlýnky Waldner Biotech obsahují řadu "dětských" ochranných mechanizmů. V neposlední řadě také mají v motoru pojistku proti přetížení.

Příprava chleba
Výroba mlýnků
Výroba domácího chleba

Mlýnek na obilí Waldner Biotech najdete také v našem slovenském e-shopu.

Výhody celozrnné mouky

U celozrnné mouky nejsou odstraněny před mletím obalové vrstvy zrna a klíček. Tyto části zrna obsahují největší množství cenných látek a vlákniny a proto si celozrnná mouka zachovává všechny původní živiny a není to jenom ochuzená škrobovitá hmota. Pečivo z celozrnné mouky má tmavší zabarvení, ale chuťově je daleko lepší.

Mnoho nemocí, které jsou dnes postrachem civilizovaných společností, ještě před léty většina lidí neznala. Nedovedli je jednak dobře rozeznat, jednak se některé vyskytovaly méně často.
V poslední době je to především srdeční infarkt a cukrovka, u kterých lze pozorovat častější výskyt. Jednou z mnoha příčin může být i to, že se průmyslově vysokým vymletím ochudila mouka o živiny, které jsou uloženy v obilném zrnu.

Bílá mouka
Bílá mouka je tedy mouka, která vzniká namletím obroušeného zrna, zbaveného klíčku a obalových částí. Ty ale obsahují nejvíce živin a mastných kyselin, čímž přišli lidé o značnou část výživové hodnoty chleba a dalších moučných potravin. Pokud se tedy říká, že obilniny jsou dobré na zažívání či pro nervovou soustavu, pak to neplatí o produktech z bílé mouky ani o bílé rýži. B vitaminy, které potřebují naše nervy nebo vláknina důležitá pro trávení, byly totiž při výrobě bílé mouky či bílé rýže odstraněny. A nejen B vitaminy....

Bílá versus celozrnná mouka

  • Bílá mouka je oproti celozrnné ochuzena řádově o 60% vápníku, 76% železa, 85% hořčíku, 78% zinku, 77 % vitaminu B1, 80% vitaminu B2, 86% vitaminu E.
  • Celé zrno obsahuje tzv. polysacharidy neboli složité cukry, které se uvolňují do krve pomalu a postupně během celého zažívání. Díky tomu máme stálou hladinu krevního cukru. Někdy se tomu říká i tak, že k nám díky složitým cukrům putuje stálý příliv harmonické energie. Oproti tomu jednoduché cukry z bílé mouky se vstřebává hned na počátku zažívacího traktu přímo do krve, proto se zvýší cukr v krvi najednou. V tu chvíli musí slinivka vyplavit inzulín, který zpracuje glukózu a výsledkem je kolísání hladiny cukru v krvi (stejně funguje i trávení bílého cukru) . Může to vést k vyčerpávání slinivky, k častějšímu podráždění ale i k překyselování organizmu. Důsledkem kolísání hladiny krevního cukru může být i kolísání nálad, přecitlivělost, neklid, bolesti hlavy či nespavost.
  • Problém není jen v obsahu vitaminů a minerálních látek. V obilném zrnu je vše dokonale uspořádáno a pokud ho jíme celé, dobře tepelně upravené, pak ho dokážeme dobře strávit a získáme z něj maximum živin. Je to zejména díky spoustě minerálních látek, vitamínů a zejména díky tomu, že klíček obsahuje enzymy, které jsou nutné pro naštěpení škrobu. Pokud ale jíme bílou mouku - tedy namletou škrobnatou část a chybí nám klíček s enzymy důležitými pro štěpení škrobu, pak mouku nedokonale strávíme. Do střev se nám totiž dostane příliš mnoho nenaštěpeného škrobu a lepku. Pokud to děláme velmi často a dlouho, pak nám to může škodit. Nestrávený lepek pak může poškozovat sliznici střeva a mohou se přemnožovat plísně.

Recept - Žitný chléb

Ingredience:
550g čerstvé žitné celozrnné mouky hladké
250g pšenicné celozrnné mouky hrubé
300g pšeničné celozrnné mouky hladké
750ml vlažné vody
80g droždí
1,5 lžíce soli
3 lžíce octa

Postup:
Všechny mouky vysypeme do mísy, promícháme je a uprostřed uděláme důlek, kam dáme droždí a 200ml vody. Vše dobře promícháme a necháme kynout 5 minut. Pak přidáme zbytek vody, octu a sůl. Těsto dobře propracujeme a necháme na teplém místě cca 1 hodinu vykynout. Připravíme si pomoučený vál, na kterém těsto prohněteme, vytvarujeme bochník chleba a položíme jej na plech vyložený pečícím papírem. Těsto necháme ještě 15-20 minut vykynout. Povrch bochníku potřeme slanou vodou a na plech položíme nádobu s vodou a pečeme v troubě na 250 C 15 minut. Jakmile začne bochník červenat, snížíme teplotu na 140 C a ještě 40 minut dopečeme. Po upečení vyjmeme bochník z trouby a potřeme jej vodou.


Historie firmy Waldner Biotech