Gurmánské recepty s vůní babího léta

Babí léto je obdobím, kdy jsou rána a noci chladnější, ale zbylou část dne ještě zaplavují hřejivé sluneční paprsky, jež nás vybízí, abychom strávili co nejvíce času v přírodě.

Během dlouhých procházek si můžeme nasbírat houby, jablka, hrušky, švestky a různé druhy ořechů. A přesně tyhle ingredience budou hrát prim v našich gurmánských receptech inspirovaných babím létem. Navíc je poslední čas, kdy můžeme strávit příjemné chvilky u otevřeného ohně a připravit si voňavé grilované pochoutky.

Doporučené produkty

Houbová omáčka se sušenými švestkami a dýňové dortíky s vlašskými ořechy

Houby a dýně v kulinářském světě představují symbol podzimu. A když se tyto dvě úžasné suroviny spojí, vznikne jemná a sofistikovaná souhra chutí. 

Houbová omáčka se sušenými švestkami 

Co budeme potřebovat?

  • 250 g cibule
  • 450 g hub (hříbky, lišky, hlíva, apod.)
  • 150 g sušených švestek
  • 1 menší svazek petrželky
  • 1 ½ lžíce olivového oleje
  • 150 ml pomerančové šťávy
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • špetka soli, pepře a sušeného zázvoru

Postup:

1. Na nepřilnavé pánvi Eaziglide restujeme nakrájenou cibuli až zesklovatí. Odsuneme ji na okraj pánve, zvýšíme teplotu, přidáme houby a za stálého míchání restujeme 2 minuty. Houby následně promícháme s cibulí, snížíme příkon tepla a dusíme společně přibližně 3 minuty. V tento moment můžeme také přidat petrželku, nebo si ji necháme až na konečné ozdobení. 
2. Přidáme nadrobno nakrájené sušené švestky a dusíme společně dalších 5 minut. 
3. Přilijeme pomerančovou šťávu a vývar a vaříme, až se omáčka zredukuje do sametové konzistence. 
4. Dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat. 

Pečené hrušky recept

Pečené hrušky plněné čerstvým kozím sýrem, ořechy a medem

Co budeme potřebovat?

  • 2 hrušky
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 100 g nasekaných a opražených vlašských ořechů
  • 1 lžička medu (nebo například agáve sirupu)
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup:

1. Předehřejeme troubu na 170°C. 
2. Rozkrojíme hrušky na polovinu a opatrně vyřízneme jádřinec. Vnitřek pokapeme citronovou šťávou. Hrušky umístíme do nepřilnavého pekáčku Eaziglide
3. V míse vedle smícháme čerstvý kozí sýr s ořechy a medem. Naplníme hrušky směsí a pokapeme zbylou citronovou šťávou. 
4. Dáme péct do trouby na 15 minut. 

Čerstvý kozí sýr jsme si připravili dle návodu ve fermentoru Kuvings z bio kozího mléka. Kozí sýr se skvěle hodí nejen k brusinkám, ale také k hrušce. Ořechy a med tuto delikatesu jen podtrhnou.

Tip kuchaře: Tento recept lze také snadno připravit na grilu. Naplněné hrušky vložíme do alobalové misky, přikryjeme alobalem a necháme grilovat přibližně 15 minut. Grilujeme však až jakmile v grilu není přímý oheň, ale horké uhlíky.  

Doporučené produkty

Dýňové dortíky s vlašskými ořechy

Co budeme potřebovat? 

  • 250 g dýňového pyré
  • 100 g mouky (nejlépe bezlepkové)
  • 100 ml neslazeného rostlinného “mléka” (ideálně ořechové)
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 snítky tymiánu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička třtinového nebo kokosového cukru
  • špetka soli a pepře

Postup:

1. Dýňové pyré si připravíme dopředu, aby stihlo vychladnout. Dýni můžeme buď uvařit nebo upéct v troubě a následně rozmixovat na nejjemnější pyré v mixéru Vitamix.
2. Předehřejeme troubu na 170°C. 
3. Do mixovací nádoby Vitamixu vložíme dýňové pyré, rostlinné “mléko”, olivový olej a jemně promixujeme. Následně přidáme mouku, cukr a koření a pokračujeme v mixování, ale pouze na nízkou rychlost. 
4. Hotovou směs vylijeme do pečících misek, přidáme vlašské ořechy, a dáme péct na 20 - 30 minut. Podáváme s houbovou omáčkou

Tip kuchaře: Všechny použité ingredience je vždy nejlepší připravit si doma. Máme tak jistotu, že neobsahují přidaný cukr, sůl a konzervační či jiné látky, které našemu tělu škodí. 

  • Rostlinné nápoje si hravě připravíme ve Vitamixu nebo ve výrobníku rostlinných nápojů NutraMilk
  • Čerstvé bylinky si vypěstujeme v jakémkoliv interiéru v minizahrádkách Tregren. A pokud si chceme bylinky, zeleninu, ovoce a jiné nasušit, ideální je k tomu kvalitní sušička potravin Yden
  • Vlastní mouku si můžeme umlít v pohodlí domova díky elektrickému mlýnku na obilí Waldner Biotech
Kuchyňské přístroje Kuvings

Grilovaná jablka se skořicí a šlehačkou s kardamonem 

Grilovaná jablka jsou naprostá klasika, která patří k podzimnímu grilování. Kardamonová šlehačka tomu navíc dodá šmrnc. 

Co budeme potřebovat?

  • 2 jablka
  • 3 lžičky oleje (skvělý je například kokosový bez aroma)
  • skořice
  • javorový sirup
  • rostlinnou smetanu
  • drcený kardamon 

Postup:

1. Jablka nakrájíme na zhruba 1 cm silné plátky a potřeme kokosovým olejem. 
2. Grilujeme z každé strany po dobu přibližně 5 minut.
3. Naservírujeme na talíř a ještě teplé pokapeme javorovým sirupem a poprášíme skořicí. 

1. Rostlinnou smetanu nalijeme do mixovací nádoby Vitamixu a necháme jemně promixovat, dokud nezískáme nadýchanou šlehačku. Přidáme kardamon a podle potřeby také sladidlo. 
2. Podáváme spolu s pečenými jablky. 

Kategorie blogu
Nahoru