Ideální ovoce a zelenina pro kvalitní domácí odšťavňování
Chcete-li odšťavňovat ovoce a zeleninu, musíte mít vždy nějakou základní surovinu. Některé potraviny totiž jsou šťavnaté, ale jejich výtěžnost je i tak nízká. Řeč je například o jahodách nebo exotickém ovoci. Dnes se proto podíváme na druhy ovoce a zeleniny, které jsou nejlepší k odšťavňování.
Které ovoce je nejvhodnější k odšťavňování
Když začneme u ovoce, nejdostupnějším ovocem v našich končinách je rozhodně jablko. Skvělou výtěžnost a perfektní nutriční složení nabízí ovšem pouze čerstvá jablka. Stará a moučná jablka by se vám mimo jiné i špatně odšťavňovala. Kromě jablek mají skvělou výtěžnost i hrušky, pomeranče, mandarinky nebo grep.
Naopak hůře se odšťavňují bobuloviny nebo tropické plody jako mango, ananas či kiwi. I proto jsou tyto druhy ovoce využívány spíše jako doplněk, který dochutí šťávy.
Na rozdíl od jablek, která by měla být pevná a tvrdá, broskve, meruňky nebo švestky vybírejte šťavnaté a na omak měkké.
Jaká zelenina je nejlepší pro odšťavňování
Ze zeleniny patří do odšťavňovače rozhodně mrkev, červená řepa, petržel nebo celer. Tyto suroviny jsou zdrojem velkého množství šťávy a vytvoří tak perfektní základ pro nejrůznější kombinace, ať už s další zeleninou, ovocem nebo bylinkami. Velké množství šťávy obsahuje i okurka, která je velmi oblíbenou surovinou pro redukční nebo detoxikační čerstvé šťávy.
Specifickou skupinu tvoří listová zelenina, se kterou si poradí především šnekový odšťavňovač. Vzhledem k obtížnějšímu odšťavňování a menší výtěžnosti slouží listová zelenina jako doplňková surovina.
Rozhoduje i kvalita ovoce a zeleniny
Ovoce i zelenina by měly být ideálně bez chemického ošetření, v BIO kvalitě nebo z vaší zahrádky. Jen tak můžete tělu dopřát to nejlepší a nejzdravější. Zároveň se vždy snažte kupovat především sezónní ovoce a zeleninu. V opačném případě získáte suroviny, které k vám pravděpodobně doputovaly z velké dálky a byly sklizeny ještě v nezralém stavu.
Pokud vybíráte suroviny v obchodě, může vám napovědět barva, struktura i vůně. Ovoce i zelenina by nemělo být potlučené nebo nahnilé. Takové kousky do odšťavňovače rozhodně nepatří, neboť by mohly nepříjemně ovlivnit chuť i vůni výsledné šťávy. Navíc by se do šťávy mohly dostat nějaké škodlivé látky. Veškeré suroviny si proto pořádně vybírejte. Zároveň zapomeňte na výhodná balení v plastových krabičkách, kde ovoce často leží dlouhou dobu.