Ideální ovoce a zelenina pro kvalitní domácí odšťavňování

Chcete-li odšťavňovat ovoce a zeleninu, musíte mít vždy nějakou základní surovinu. Některé potraviny totiž jsou šťavnaté, ale jejich výtěžnost je i tak nízká. Řeč je například o jahodách nebo exotickém ovoci. Dnes se proto podíváme na druhy ovoce a zeleniny, které jsou nejlepší k odšťavňování.

Které ovoce je nejvhodnější k odšťavňování

Když začneme u ovoce, nejdostupnějším ovocem v našich končinách je rozhodně jablko. Skvělou výtěžnost a perfektní nutriční složení nabízí ovšem pouze čerstvá jablka. Stará a moučná jablka by se vám mimo jiné i špatně odšťavňovala. Kromě jablek mají skvělou výtěžnost i hrušky, pomeranče, mandarinky nebo grep.

Naopak hůře se odšťavňují bobuloviny nebo tropické plody jako mango, ananas či kiwi. I proto jsou tyto druhy ovoce využívány spíše jako doplněk, který dochutí šťávy.

Na rozdíl od jablek, která by měla být pevná a tvrdá, broskve, meruňky nebo švestky vybírejte šťavnaté a na omak měkké.

Šnekové odšťavňovače pro přípravu zeleninového freshe
Odšťavňování vhodných druhů ovoce a zeleniny
Připravte si lahodný pomerančový fresh

Jaká zelenina je nejlepší pro odšťavňování

Ze zeleniny patří do odšťavňovače rozhodně mrkev, červená řepa, petržel nebo celer. Tyto suroviny jsou zdrojem velkého množství šťávy a vytvoří tak perfektní základ pro nejrůznější kombinace, ať už s další zeleninou, ovocem nebo bylinkami. Velké množství šťávy obsahuje i okurka, která je velmi oblíbenou surovinou pro redukční nebo detoxikační čerstvé šťávy.

Specifickou skupinu tvoří listová zelenina, se kterou si poradí především šnekový odšťavňovač. Vzhledem k obtížnějšímu odšťavňování a menší výtěžnosti slouží listová zelenina jako doplňková surovina.

Video a test: Poradí si odšťavňovač Kuvings EVO820 i s bobulemi?

7caoyWnEF-s

Video, jak odšťavnit řapíkatý celer v odšťavňovači Kuvings EVO820:

YYHTALhgHL4

Výroba domácích melounových nanuků v odšťavňovači Kuvings EVO820:

-0T4oF4rim8

Rozhoduje i kvalita ovoce a zeleniny

Ovoce i zelenina by měly být ideálně bez chemického ošetření, v BIO kvalitě nebo z vaší zahrádky. Jen tak můžete tělu dopřát to nejlepší a nejzdravější. Zároveň se vždy snažte kupovat především sezónní ovoce a zeleninu. V opačném případě získáte suroviny, které k vám pravděpodobně doputovaly z velké dálky a byly sklizeny ještě v nezralém stavu.

Pokud vybíráte suroviny v obchodě, může vám napovědět barva, struktura i vůně. Ovoce i zelenina by nemělo být potlučené nebo nahnilé. Takové kousky do odšťavňovače rozhodně nepatří, neboť by mohly nepříjemně ovlivnit chuť i vůni výsledné šťávy. Navíc by se do šťávy mohly dostat nějaké škodlivé látky. Veškeré suroviny si proto pořádně vybírejte. Zároveň zapomeňte na výhodná balení v plastových krabičkách, kde ovoce často leží dlouhou dobu.

Doporučené produkty

Kategorie blogu
Nahoru