Jak odšťavňovat různé druhy ovoce a zeleniny?
Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy lze s kvalitním odšťavňovačem připravit během chvilky. Vždy je však nezbytné zohlednit jednotlivé druhy surovin, které chcete odšťavňovat. Každé ovoce, zelenina či bylinky mají jinou strukturu a velikost, což ovlivňuje i postup při jejich odšťavňování. A jak na různé druhy ovoce a zeleniny?
Jablka a hrušky
Velkou kategorii zastupují jablka a hrušky. U kvalitních odšťavňovačů, jako je například Kuvings, není třeba zbavovat tyto plody jádřinců či slupky. Stačí je pouze omýt a vhodit do plnícího otvoru. V závislosti na velikosti stačí zpravidla jablka přepůlit.
Pamatujte ale, že v případě starších a moučných jablek bude výtěžnost mnohem menší. Taková jablka je zároveň dobré prostřídat s tvrdším ovocem či zeleninou - čerstvá jablka, mrkev, celer a další. Zabráníte tak vytváření a usazování pyré na sítku.
Kořenová zelenina
Ze zeleniny patří mezi oblíbené druhy především mrkev, kterou lze skvěle kombinovat. Podobnou strukturu má i petržel, řepa nebo celer, které jde většinou bez problémů odšťavňovat a jejich výtěžnost je ve srovnání s dalšími druhy zeleniny skvělá. Výjimkou mohou být opět pouze starší suroviny, které jsou scvrklé a obsahují již minimum šťávy.
Doporučené produkty
Kuvings Whole Slow Juicer REVO830 bílá matná
Kuvings Whole Slow Juicer REVO830 stříbrná matná
Peckovité ovoce
Mezi peckovité ovoce patří například broskve, švestky, meruňky nebo blumy. Tyto plody zpravidla neslouží k vytvoření jednodruhových šťáv, ale jsou výborné v kombinaci s dalšími druhy ovoce či zeleniny. Před jejich odšťavňováním je důležité zbavit ovoce pecky.
Citrusy
Na rozdíl od jablek je třeba citrusy oloupat. Citrony, mandarinky, pomeranče i grapefruity jsou totiž zpravidla chemicky ošetřené. Taková kůra proto musí pryč. Tato kůra může navíc způsobit i nahořklost šťávy. Zároveň se snažte vybírat pomeranče, které jsou vhodné pro odšťavňování. Šťáva z některých druhů pomerančů bohužel po odšťavňování hořkne.
Lesní plody a bobuloviny
Toto ovoce nemá příliš velkou výtěžnost. I proto se často kombinuje s dalšími druhy ovoce a zeleniny. Vhodné je rovněž střídat s tvrdším ovocem nebo zeleninou. Zajistíte si tak lepší a rychlejší odšťavňování.
Doporučené produkty
Bylinky a listová zelenina
Listovou zeleninu nejprve natrhejte na menší části a pro jednodušší odšťavňování ji zkombinujte zase s tvrdšími druhy ovoce a zeleniny. Podobně postupujte i s bylinkami, ze kterých je pro změnu lepší vytvořit svazek, který se dobře odšťavňuje.
Jaké jsou mýty a fakta o řapíkatém celeru se dočtete ZDE.