Jaký typ odšťavňovače je nejlepší a v čem?
Vyznat se v nabídce odšťavňovačů je pořádný oříšek. Nejde jen o to vybrat konkrétní model. V první řadě je zásadní zvolit správný druh odšťavňovače. Proto se podíváme, v čem se jednotlivé odšťavňovače liší a jaké výhody a nevýhody u nich můžete očekávat.
Vybírat můžete ze čtyř základních typů odšťavňovače. Jedná se o odstředivé, které patří mezi vysokootáčkové odšťavňovače, a dále dvouhřídelové a šnekové odšťavňovače, které řadíme k nízkootáčkovým odšťavňovačům.
Poslední typ představují mechanické odšťavňovače. Zvláštní skupinu tvoří citrusovače, které slouží k lisování pomerančů, mandarinek, grapefruitů nebo citronů.
Rychlost a kvalita šťávy
Mezi nejrychlejší odšťavňovače patří odstředivé. Bohužel je to ale na úkor kvality šťávy, která tak má spíše vodovou konzistenci a na povrchu hustou pěnu. Nízkootáčkové odšťavňovače jsou sice pomalejší, ale jejich šťáva je pro změnu hutnější, téměř bez pěny a s obsahem maximálního množství vitamínů, minerálních látek a živin. U nízkootáčkových odšťavňovačů navíc nedochází k tak rychlé oxidaci, a proto je možné jejich šťávu uchovat v lednici i 24 hodin.
U mechanických odšťavňovačů si rychlost lisování nastavujete dle vlastní síly. Získaná šťáva je rovněž velmi kvalitní.
Údržba a čištění
Když začneme od nejnáročnějších odšťavňovačů, s čištěním se nejvíce nadřete u dvouhřídelových odšťavňovačů. Hned v závěsu za nimi jsou odstředivé odšťavňovače, které se hůře čistí. Naopak během chvíle budete hotoví s čištěním šnekových či mechanických odšťavňovačů. U odšťavňovače Kuvings máte například k dispozici rotační kartáč, který po nacvaknutí vyčistí odšťavňovač již za pár vteřin. V tomhle ohledu je tak rozhodně rozumné si připlatit, neboť tak ušetříte spoustu času a starostí. Navíc vás odšťavňování nepřestane z důvodu obtížné obsluhy bavit již po pár dnech.
Odšťavňované suroviny
Máte rádi pestré šťávy a nezvyklé chutě? Pokud plánujete odšťavňovat nejrůznější ovoce, zeleninu či bylinky, je výhodné sáhnout po šnekovém odšťavňovači, který si bez problémů poradí i s řapíkatým celerem, bobulovinami, měkkým ovocem či listovou zeleninou. Podobně je na tom i dvouhřídelový odšťavňovač. U něj si ale budete muset značně připlatit, neboť patří k dražším odšťavňovačům. Pokud jde o odstředivky, u nich je zpravidla problém s měkkým ovocem, listovou zeleninou nebo bobulovinami. Na poli výtěžnosti tak v porovnání odstředivých a šnekových odšťavňovačů rozhodně bodují šnekové odšťavňovače.
Plnící otvor a objem nádoby
Při odšťavňování je rovněž dobré mít větší plnící otvor. Je to jak z praktického hlediska, kdy se nemusíte zdržovat krájením, tak z důvodu zachování co největšího množství živin. S větším objemem nádoby navíc můžete připravit šťávu pro celou rodinu, případně si ji nechat na později. To samé platí u objemu nádoby na odpad.