Jedno těsto - tři druhy pečiva

Na výrobu různých typů pečiva vám bude stačit tento recept na chlebové těsto.

Na přípravu těsta budete potřebovat:

  •  50 g droždí, suché nebo čerstvé
  •  1 litr vody
  •  1 polévková lžíce soli
  •  46 g řepkového oleje
  •  1440 g mouky 
  •  65 g mixu semínek
  •  32 g semínek na ozdobu
Domácí pečivo z kuchyňského robotu Ankarsrum

Postup:

  1. Nerezovou nádobu umístěte na motorovou základnu kuchyňského robotu Ankarsrum. Do nádoby vložte hnětač na těsto společně se stěrkou na těsto.
  2. Přidejte droždí a vodu a nechte hníst při nízké rychlosti. 
  3. Postupně po malém množství přidávejte sůl, řepkový olej a mouku. Nechte hníst při nízké rychlosti po dobu 5-7 minut.
  4. Vyjměte hnětač na těsto a stěrku na těsto. Zakryjte mísu a nechte těsto přibližně 40 minut kynout.
  5. Těsto položte na dobře pomoučený povrch a rozdělte ho na tři stejné kousky. Předehřejte si troubu na 250°C.

Chlebové bulky

1. Jedno těsto rozdělte na sedm dalších kousků a z každého vytvarujte bulky.

2. Bulky umístěte na plech na pečení pokrytý pečícím papírem, přikryjte a nechte ještě 30 minut kynout.

3. Chlebové bulky pečte v troubě po dobu 12–13 minut nebo do té doby, než bude kůrka bulek zlatohnědá. 

Chleba se semínky

1. Promíchejte druhé těsto se 65 g semínek.

2. Následně těsto rovnoměrně rozprostřete do pečící formy (25x30 cm) vyložené pečícím papírem.

3. Potřete těsto rozšlehaným vejcem nebo vodou a posypejte semínky.

4. Těsto rozdělte stěrkou na 8 dílů a nechte ho kynout po dobu 30 minut. 

5. Chléb pečte v troubě.

Kulatý chleba recept

Bochník chleba

  1. Poslední kus těsta vytvarujte do tvaru bochníku a vložte do chlebové formy vyložené pečícím papírem.
  2. Těsto potřete rozšlehaným vejcem nebo vodou a posypejte mákem. Chleba nechte asi 30 minut kynout.
  3. Bochník pečte ve spodní části trouby po dobu okolo 35 minut při 180°C.
  4. Po upečení nechte chleba vychladnout.

Doporučené produkty

Kategorie blogu
Nahoru