Kešu pro zdraví i šťastnou náladu
Kešu ořechy jsou (nejen) v raw kuchyni velmi oblíbené. Jsou součástí mnoha chutných dezertů, kterým dodávají krémovou konzistenci s úžasně jemnou a lahodnou chutí. Uvěřili byste, že taková pochoutka je i neuvěřitelně zdravá? A že má dokonce vliv i na vaši náladu?
Ne každý tuk je strašák!
Ořechy patří mezi tučné potraviny a lidé si často myslí, že co je tučné, to je špatné. V tomhle případě to ale vůbec neplatí. Ořechy totiž obsahují nenasycené mastné kyseliny, které jsou velmi prospěšné pro náš organismus, především pro zdraví srdce. Pomáhají zvyšovat “hodný” HDL cholesterol a naopak snižovat ten “zlý” LDL cholesterol. Kromě toho jsou také výživou pro mozek a pomáhají rozpouštět vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K).
Kromě tuku obsahují i bílkoviny, které jsou důležité pro stavbu tkání, a jsou plné vitamínů a minerálních látek, které mají blahodárný vliv na naše zdraví. Například přítomný zinek je pokladem pro naši pokožku, nehty i vlasy. Hořčík s vápníkem pomáhají udržet zdravé kosti a zuby. A díky vysokému obsahu železa a vitamínu C jsou kešu výborné proti chudokrevnosti a posílení imunity.
Studie Imperial College London ukázala, že u lidí, kteří jedli denně alespoň dvacet gramů ořechů, se snížilo riziko vzniku srdečních chorob asi o třicet procent. O patnáct procent se snížilo riziko rakoviny a dvaadvacet procent se snížilo riziko předčasného úmrtí.
Chceš-li být šťastný stále, měj u sebe kešu neustále!
Věřili byste, že kešu ořechy jsou skvělým pomocníkem proti úzkosti a depresi? Je to z toho důvodu, že se v nich nachází aminokyselina jménem tryptofan, která uvnitř nás pracuje proti úzkosti a v krevním oběhu se mění na serotonin, kterému se říká hormon štěstí, protože pozitivně ovlivňuje naši náladu. Dále je tu niacin, který navozuje klid nervovému systému. Dvě hrsti ořechů nám poskytují téměř stejné množství tryptofanu jako antidepresiva na předpis.
Je libo lahodné a jemné kešu máslo?
A víte, co je úžasné? Dostat tyto ořechy do svého těla není nic složitého. Chuťové buňky si pochutnají jak na kešu samotných, tak na kešu mléku, raw zákuscích, kešu smetaně, zmrzlině, sýru… mňam! Pro mě je ale jasný favorit kešu máslo, které jím buď jen tak na lžičku nebo přidávám do ranní kaše či mažu na banán. Ve světě je hodně oblíbené arašídové máslo, ale kešu je podle mě více kouzelné díky své lahodné chuti a dokonalé jemnosti.
TIP: Často se stává, že z domácí výroby ořechových másel je tvrdý boj, který v některých případech končí odchodem mixéru do přístrojového nebe. Jestliže jste se rozhodli přestat kupovat másla a raději si je vytvářet sami doma, vyplatí se investovat do kvalitního mixéru. Já jednoznačně doporučuji mixér Vitamix, se kterým výroba ořechových másel nebude žádný boj a pokaždé se můžete těšit na skvělý výsledek.
(Pro mixování ořechů doporučujeme nádobu na mixování suchých plodů, obilovin apod.)