V knize Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy jsou popsány účinky a důležité látky čerstvých ovocných i zeleninových šťáv. Dnes se šťávy sice pijí téměř v každé domácnosti, bohužel jsou to ale ve většině případů šťávy vyrobené v továrně, pasterizované, a ne šťávy čerstvě vymačkané.
 
V této knize se dočtete, proč je pití čerstvých šťáv pro naše zdraví mimořádně významné a jaký je rozdíl mezi šťávou a celými plody. Hlavní část publikace tvoří popis šťáv z jednotlivých druhů ovoce a zeleniny, jejich kombinace pro léčbu různých neduhů a nemocí a také tabulky s poměry významných látek.

Autor knihy Dr. Norman Walker byl jedním z nejvýznamějších amerických lékařů zabývajích se zdravím a výživou a dnes je řazen mezi průkopníky zdravé životosprávy. Dožil se 116 let,a až do své smrti byl nesmírně činný- psal knihy, věnoval se zahradničení a jezdil na kole.