Lněné krekry (znáte z pořadu Rady ptáka Loskutáka)
Na 2 tácy sušičky si připravíme 1 hrnek lněného semínka, které namočíme přes noc do vody (pro výraznější chuť krekrů je lze namočit do fresh šťávy).
Lněné jablečné krekry
1 hrnek lněného semínka namočíme přes noc do vody/jablečné šťávy. Poté přidáme
- 2 jablka nakrájené na kostičky
- 1/2 hrnku rozinek (nejlépe BIO bez přidaného cukru!)
- podle chuti lze dosladit javorovým sirupem nebo jiným přírodním sladidlem
Vše důkladne promícháme a sušíme v sušičce potravin při teplotě cca 50 stupňů asi 10 hodin.
Lněné pomerančové krekry s ananasem
1 hrnek lněného semínka namočíme přes noc do vody/pomerančové šťávy, poté přidáme
- 1 pomeranč nakrájený na kostičky
- 1 hrnek čerstvého ananasu nakrájeného na kostičky
- podle chuti lze dosladit javorovým sirupem nebo jiným přírodním sladidlem
Vše důkladne promícháme sušíme v sušičce potravin při teplotě cca 50 stupňů asi 15 hodin.
Lněné zelné krekry
1 hrnek lněného semínka namočíme přes noc do vody, můžeme lehce osolit. Poté přidáme
- 1 hrnek nakrájeného domácího kysaného zelí (pokud nemáme dáme kysané sterilované)
- přidáme kmín a čerstvou majoránku
Vše důkladne promícháme a sušíme v sušičce potravin při teplotě cca 50 stupňů asi 10 hodin.
Doporučené produkty
Lněné krekry s červenou řepou
1 hrnek lněného semínka namočíme přes noc do vody, můžeme lehce osolit.
Jeden kus červené řepy předem povaříme, poté nakrájíme na kostičky a přes noc naložíme do sladkokyselého nálevu.
Přidáme nasekanou petrželku a podle chuti mleté nové koření. Vše důkladne promícháme a sušíme v sušičce potravin při teplotě cca 50 stupňů asi 10 hodin.
Lněné řecké krekry
1 hrnek lněného semínka namočíme přes noc do vody, můžeme lehce osolit. Poté přidáme
- 1/2 hrnku mandlí (nasekaných na větší kousky)
- 3 polévkové lžíce nakrájených oliv
- 3 polévkové lžíce naložených sušených rajčat
- hrst čersvé nasekané bazalky
Vše důkladne promícháme a sušíme v sušičce potravin při teplotě cca 50 stupňů asi 10 hodin.