Nepečené cukroví, které si připravíte během několika minut
Nemáte čas na zdlouhavé pečení nebo chcete jednoduše vyzkoušet něco nového? Připravte si nepečené (raw) cukroví! Je bez klasického másla, bez pšeničné mouky a bez cukru. Myslíte, že to nebude ono? Pak budete překvapení. Nepečené cukroví je hotové doslova za pár minut a jeho výroba je zábava.
Základní recept na nepečené pralinky
Tento recept si představíme jako základní pro přípravu nepečeného cukroví. Z tohoto základu můžeme vycházet při přípravě nekonečných variací chutí a barev.
Mějte na paměti, že nepečené cukroví je určeno k přímé spotřebě, nebo bychom jej měli skladovat v chladu.
Ingredience:
- 1 ¼ šálku sušených datlí bez pecky
- ¼ šálku mandlové mouky
- ¾ šálku ovesných vloček
- 1 lžíce koření na perníčky
Postup:
- Všechny ingredience, kromě datlí, vložíme do nádoby vysokorychlostního mixéru Vitamix. Zvolíme rychlost 1 a postupně zvyšujeme až na nejvyšší. Během pár vteřin získáme konzistenci mouky.
- Do vzniklé jemné mouky přidáme polovinu datlí a mixujeme. Jakmile bude směs více kompaktní, přidáme druhou polovinu datlí. Mixujeme, dokud nedosáhneme požadované “těstovité” konzistence.
- Hotovou směs můžeme rozválet a vykrojit tvary nebo jednoduše vytvarovat kuličky. Můžeme také přidat náplň, polevu, nebo posyp.
Poznámka: Jestliže vám přijde směs moc tuhá, můžete ji zjemnit přidáním ořechového mléka nebo čerstvě odšťavněné šťávy.
Pro delší trvanlivost můžete cukroví sušit při nízké teplotě ve kvalitní sušičce potravin.
Doporučené produkty
Mouka
Vzhledem k tomu, že toto cukroví nebudeme péct, nelze použít klasickou pšeničnou mouku. Její vhodnou substitucí je mouka z ovesných vloček a najemno rozemleté ořechy. Nejvhodnější ořechy jsou mandle, vlašské, lískové, pekanové a makadamiové ořechy, kešu nebo pistácie. Ořechy můžeme předem lehce opražit - vynikne tak jejich chuť. Pokud budeme z ořechů vyrábět krém, necháme je předem namočit ve studené vodě.
Tip: Na přípravu jemné mouky budete potřebovat opravdu silný mixér. Skvělou volbou je proto Vitamix, který zvládne hned několik úkolů. Dokáže ořechy nasekat (na posypání), umlít je na mouku (stejně tak ovesné vločky), připravit ořechové máslo, ořechové mléko a těsto zpracovat na požadovanou hmotu.
Sladidla
Sušené datle jsou přímo ideální pro přípravu nepečených cukrovinek. Jsou přirozeně velice sladké a navíc směsi dodají potřebnou konzistenci. Místo datlí můžete vyzkoušet i sušené švestky nebo meruňky. Ze začátku přidejte pouze málo kusů sušeného ovoce, protože mixováním se umocní chutě a mohli byste snadno získat až příliš sladkou směs. Při použití tohoto typu sladidla není třeba do směsi přidávat také tuk (ten se přidává převážně kvůli krémové konzistenci).
Dalším velice oblíbeným sladidlem je javorový sirup, který se přidává pro jeho specifickou chuť. I zde opatrně s jeho množstvím, stačí pár kapek. Jako zdravější verzi můžete použít čekankový sirup nebo extrakt ze stévie.
Tuk
Tuk se přidává pro získání krémové konzistence. Dokáže také podtrhnout celkovou chuť nebo zvýšit aroma jednotlivých surovin. Pro nepečené cukroví je ideální kokosový olej, který se dá koupit s přirozenou kokosovou chutí, nebo bez ní (pro recepty, ve kterých je kokosová chuť nevhodná). Pro příchuť bílé čokolády můžeme použít kakaové máslo. Pokud je tuk ztuhlý, necháme jej rozehřát ve vodní lázni. Do směsi jej přidáváme ve stejném momentě, jako jsme přidávali sušené datle, tedy až po rozmixování suchých ingrediencí. I zde přidávejte pouze malé množství - ořechy samy o sobě tuk obsahují, proto to s dalším tukem není třeba přehánět.
Poznámka: Jestliže si přejete cukroví ještě sušit, v tom případě, aby cukroví bylo raw, dbejte na to, abyste nepřekročili teplotu 42°C. Po překročení této teploty dochází ke ztrátě cenných látek z potravin.
Koření a ochucování
Zde se dostáváme k té nejzábavnější části - ochucování. Koření na perníčky můžeme vylepšit ještě vanilkou, zázvorem nebo třeba kakaem. U jiných receptů zase můžeme přidat do základního těsta kokos, zelený čaj matcha nebo také citronovou kůru. Hotovou pralinku pak můžeme obalit v nasekaných ořeších, kokosu, kakau, rozpuštěné čokoládě a nadrceném sušeném ovoci (např. maliny a jahody).
Tip: Vyzkoušejte kombinaci makadamiové ořechy, kakaové máslo, kokos a javorový sirup - získáte pralinku, která svou chutí připomíná kuličky raffaelo.
Náplně
Pro ještě větší chuťové potěšení můžeme přidat krémovou náplň. I zde se meze nekladou, je však důležité, aby náplň nebyla příliš tekutá.
Jednoduchý recept na lískooříškový krém
Ingredience:
- 200g lískových ořechů
- vanilka, špetka soli a sladidlo
Postup:
- Lískové ořechy necháme jemně opražit. Nejenže vynikne jejich chuť, ale také pustí tuk, takže už není třeba další přidávat.
- Opražené ořechy vložíme do nádoby vysokorychlostního mixéru Vitamix a zvolíme rychlost 1. Následně lehce zvyšujeme až na nejvyšší rychlost. Pokud je to potřeba, použijeme pěchovadlo.
- Po několika sekundách se začne tvořit krém. Přidáme ostatní suroviny a pokračujeme až do požadované konzistence.
Jste zastánci spíše tradičního způsobu přípravy cukroví? Podívejte se na naši novinku!
Máte už všechny suroviny připraveny a není třeba zapínat mixér? Pak už vám chybí jen asistent :-).
Multifunkční kuchyňský robot Ankansrum Assistent Original je kombinací kvality, funkčnosti a designu. Jeho kořeny sahají až do roku 1937, během několika následujících let se stal doslova miláčkem švédských domácností. Jeho kvalita už ale dávno překročila hranice Švédska a nyní se z jeho funkčnosti těší lidé po celém světě.
Díky vysoce kvalitním materiálům a jedinečné konstrukci můžete zpracovávat malé i velké množství těsta. Se stejnou lehkostí zpracuje tuhé těsto na celozrnný chleba, lepivé těsto na sušenky nebo raw cukroví, krémy, polevy, nádivky a šlehačku. Díky samootočné míse můžeme postupně přidávat další suroviny bez potřeby přístroj zastavit. Součástí je také 12-ti minutový časovač a nastavitelná rychlost. Ovládání a čištění tohoto robotu je velice snadné. A pokud byste přece jen potřebovali poradit, součástí balení je také DVD.
Bohaté příslušenství z robotu Ankarsrum dělá nadčasový multifunkční přístroj. Podle vašich preferencí si můžete pořídit další samostatné nástavce:
Doporučené produkty
- nástavce na těstoviny
- citrusovač
- mixér
- mlýnek na maso
- odšťavňovač
- struhadlo zeleniny
- disky na těstoviny
- mlýnek na obilí
- vločkovač
- nástavec na sušenky
Na motor je navíc záruka 7 let!
Multifunkční robot Ankarsrum Original je dokonalým kuchyňským asistentem v každé domácnosti.