Odšťavňovač na výrobu míchaného džusu s obsahem bezinkové šťávy
Bezinky jsou drobné černé bobule získávané z asi dva metry vysokého keře bezu černého (Sambucus nigra). Plody jsou bohaté na glykosidy, antokyany, karoteny, vitaminy B a C, cholin a organické kyseliny. Ve velkém se používají na léčbu migrén a nervového systému, hlavně na léčení trojklanného nervu.
Jak získat bezinkovou šťávu
Nejčastějším způsobem je bezinky povařit. Zvýšením teploty při vaření ale dochází ke znehodnocování vitamínů a antioxidantů. Proto je vhodnějším řešením použití lisu - šneku, který pracuje za pokojové teploty. Takovým přístrojem je například šnekový odšťavňovač Kuvings. Díky šnekovému lisu a pomalým otáčkám zpracuje bezinky, ale také ostatní suroviny, velice šetrně bez ztráty důležitých vitamínů a živin.
Jak odšťavnit bezinky
Jako základ vložte do odšťavňovače nejdříve ovoce nebo zeleninu s vysokým obsahem šťávy a zároveň vysokou výtěžností. Takovým druhem je například jablko, hruška nebo mrkev. Poté přidejte bezinky a na závěr opět tvrdší ovoce nebo zeleninu.
Veškeré použité ovoce i zelenina by měly být ideálně bez chemického ošetření a dobře omyté.