Odšťavňování prakticky - nejlepší suroviny a kombinace

Patříte mezi milovníky fresh džusů neboli čerstvé ovocné a zeleninové šťávy? Přinášíme vám tipy, jak a co nejlépe kombinovat. Víte, jaké suroviny se k sobě nejvíce hodí?

Kromě toho vám poradíme, které druhy ovoce a zeleniny půjdou odšťavňovat hravě a se kterými to bude chtít více trpělivosti.

Nejlepší ovoce na odšťavňování

Ideální ovoce na odšťavňování představují zejména jablka, hrušky a citrusy. I u těchto druhů ovšem mohou nastat komplikace. Důležité je proto vybírat je podle zralosti a konzistence. Jednodušší odšťavňování a lepší výtěžnost obecně slibují tvrdší a čerstvější plody. Snažte se tak vyhnout přezrálým měkkým plodům nebo plodům, které jste měli již dlouho uskladněné. Šikovný odšťavňovač si s nimi sice poradí, a to zejména když je zkombinujete s tvrdšími surovinami, ale získáte spíše pyré než šťávu.

Čerstvé šťávy díky kvalitním odšťavňovačům

Ideální zelenina pro fresh

Kořenová zelenina je na odšťavňování rovněž velmi vhodná. Z mrkve, petržele nebo červené řepy získáte hodně šťávy, neboť se sítka odšťavňovačů tolik nezanáší a výtěžnost je poměrně velká.

Zeleninu je vhodné kombinovat s ovocem. Vzniklá šťáva je bude vyjimečně chutná a především zdravá.

Pokud máte rádi bylinky, odšťavňujte je ve formě svazku. To samé platí i u listové zeleniny.

Tipy a vychytávky pro odšťavňování

Peckovice jsou vhodné spíše jako doplňková surovina při odšťavňování jiných druhů ovoce. Mají měkčí vlákninu, díky čemuž při odšťavňování vytváří spíše kaši. Proto je dobré toto ovoce kombinovat s tvrdšími jablky, hruškami, mrkví nebo petrželí. Stejný problém může nastat například u ananasu, kiwi nebo manga. Obecně platí pravidlo, že měkké suroviny je dobré kombinovat s tvrdšími, neboť se odšťavňovač tolik nezanáší a odšťavňování je plynulé.

U pomerančů si pro změnu dejte pozor na druh - některé nejsou vhodné k odšťavňování, neboť vzniklá šťáva hned hořkne.

Velký test odšťavňovače Kuvings EVO820 - co vše dokáže odšťavnit?

MNYX1WKp544

Video a test: Poradí si odšťavňovač Kuvings EVO820 i s bobulemi?

7caoyWnEF-s

Video, jak odšťavnit řapíkatý celer v odšťavňovači Kuvings EVO820:

YYHTALhgHL4

Oblíbené kombinace k odšťavnění

Za vyzkoušení rozhodně stojí fresh ze 4 jablek, 4 mrkví a 2 červených řep. Pro ozvláštnění chutě jej doplňte snítkou máty. Tato kombinace je skvělá pro posílení imunity i doplnění energie a důležitých živin.

Další velmi zajímavou a zdravou kombinací je šťáva z okurky, zeleného jablka, limetky, řapíkatého celeru, listového špenátu a kiwi. Chuť celeru a listového špenátu dokonale zjemní a osladí jablko s kiwi a výsledná chuť je zkrátka dokonalá.

Co ne/odšťavňovat?

Bobuloviny a lesní ovoce nemají téměř žádnou výtěžnost a na fresh z tohoto ovoce byste jich museli mít na kila. Nicméně i to se může stát a pokud je vaše úroda bobulovin velká, určitě je možné získat lahodnou šťávu i z nich.

Pokud máte bobuloviny v menším množství i zde je možnost jejich odšťavnění. Jsou totiž výborné k dochucení šťáv. K oblíbeným patří zejména borůvky, maliny nebo jahody.

Mezi surovinami, se kterými si odšťavňovač neporadí, vede jednoznačně banán. Toto ovoce je nejlepší rozmixovat a teprve poté jej přidat do připravené šťávy.

Doporučené produkty

Kategorie blogu
Nahoru