POLÉVKY z mixéru VITAMIX pro líné a nestíhače

(takže v podstatě tak trochu pro chlapy ;-)

Bez měření, vážení a jiného zdržování. Vše do 10ti minut maximálně! Dávkování hrnkem.
Omyly a chyby vyloučeny ;-)

VÝHODY: Teplé plnohodnotné jídlo snadno a rychle.
Z vhodného „šálku“ s otvorem na pití můžete “jíst” v autě.

Vysvětlivky:  (hr. = hrnek) Recepty jsou na 2 porce nebo na velký hlad pro jednoho ;-)
 
Náročnost přípravy: snadné – ultra snadné – jako nic
Jiné než snadné recepty zde nenajdete ;-)… složitých jídel je plno...
 
Čas přípravy: X + Y (X je doba přípravy surovin, Y je doba mixování) 
Délka času X závisí na šikovnosti, čištění a taky hledání surovin v lednici.
 
Výsledek:  mňamka – ultra mňamka – delikatesa
Uvádím jak “zdravější” verze, tak pro začátečníky “běžnější” variantu.
 
Všeobecná doporučení:

- horká voda ušetří 2-3 min. mixování (časy zde s horkou vodou)
- s horkou vodou start na min.!!! pak plynule zrychlit na 10 a potom přepnout na max (1-10/max)
- použijete-li bujón, vynechejte z receptu sůl… dosolit lze podle chuti
- mraženou zeleninu doporučuji propláchnout v sítu pod horkou vodou
- mix “vývar” se liší od vaření. Stačí méně surovin zejm. cibule a česneku
- u přípravy polévek při mixování z nádoby vychází pára – to je OK
- do hotových polévek lze přidat sýr, křupavé krutony, uzeninu atd.
- syrová vejce se v polévce “našlehají”, takže je téměř “pěnová”
- našlehá se i smetana – alternativa: do hotové polévky lžíci zakysané sm.
 

Recept na hráškovou polévku

Hrášková polévka (snadné, 3 + 4, mňamka)

Zdravější: 1 hr. vody, 2 hr. mraženého hrášku Bonduelle, 1 stroužek česneku, sůl
Chutnější: + 1 zeleninový bujón, lžíci másla, 2 lžíce smetany na vaření

Vše do nádoby, zapnout 1-10/max a cca 4 min. mixovat.
Skvělá nádherně zelená a voňavá hrášková polévka našlehaná do super krému.
Podle chuti připepřit.

Zeleninový “vývar” (snadné, 6 + 4, mňamka)

Zdravější:
1 hr. vody, 1 mrkev, 1 řapík celeru, kousek květáku a cukety, kousek cibule a česneku, sůl.
Chutnější: + 1 kuřecí/hovězí bujón, lžíci másla, 2 lžíce smetany, případně vajíčko či vařený brambor.

Vše do nádoby, zapnout 1-10/max a cca 4 min. mixovat. Na talíř přidat zakysanou smetanu.
Vynikající a čerstvou zeleninou vonící polévka našlehaná do super krému. Podle chuti připepřit.

Fazolová polévka (ultra snadné, 5 + 3, ultra mňamka)

Zdravější: 1 hr. vody, 1 plech. steril. fazolí (jsou-li v nálevu, nesolit!), ždibec česneku, majoránka
Chutnější: + 1 zeleninový bujón, lžíci másla, pepř

Vše do nádoby, zapnout 1-10/max a cca 2-3 min. mixovat. (Houstne!!! Lze doředit vodou.)
Fazolovka hustá jako omáčka a lehká jako peříčko. Do talíře přidat lžíci(e) zakys. smetany.

Doporučené produkty

Kategorie blogu
Nahoru