Přemýšlíte nad tím, jaký typ nože koupit? Porovnání nožů evropského a japonského typu

Vaše kuchyňské nože vyžadují obměnu nebo doplnění a vy nevíte, jaký nůž je ten nejlepší a bude vám nejlépe vyhovovat? 

Nepřeberné množství typů a druhů nožů, které nalezneme na trhu nepřestává překvapovat i zkušené znalce ve svém oboru. Nejširší nabídka nožů různých výrobců se liší na základě barvy, tvaru a použitých materiálů. Zdá se, že ani jedna surovina nebo příslušná kulinářská práce nezůstala bez povšimnutí a existuje na ni speciálně zaměřený nůž. 

Nevýhoda takto velké nabídky je špatná orientace v tom, co je opravdu potřeba a co nám jako uživatelům bude nejvíce vyhovovat. Zkušené kuchařky už samozřejmě vědí, jak má vypadat užitečná sada nožů. Pokud jste ale začátečník, určitě vám neuškodí zjistit, jaké typy nožů by neměly chybět žádnému kuchaři a na jakou práci je lze použít.

Přemýšlíte nad nožem evropského typu?

Pokud vás zajímají nože evropského typu, můžete se nejdříve zaměřit na ty nejvíce žádané a oblíbené, které vynikají skvělými vlastnostmi a vytříbeným designem.

Jako první stojí za zmínku známá “kuchařská trojka”, protože tato nádherná sada nožů je v kuchyni nejvíce používaná a praktický žádný recept se bez ní neobejde. Zahrnuje nůž na ovoce a zeleninu, univerzální nůž a šéfkuchařský nůž. Pokud tuto trojici již máte ve své kuchyni, můžete vaši sbírku nožů doplnit o další velice užitečné nože - podle vašich potřeb a dietních preferencí. Nicméně lze říci, že tyto tři nože zastoupí nejvíce kulinářské práce.

Nůž japonského typu
Šéfkuchařský nůž

Šéfkuchařský nůž

Tento multifunkční nůž je prakticky nejdůležitější ze všech uvedených nožů. Má velmi širokou a někdy i velice dlouhou (až 30 cm) čepel. Jeho ostří a hřbet zužující se směrem dolů ke špičce vynikají jedinečnými bodnými a řeznými vlastnostmi. Díky tomu je kuchařský nůž vhodný na velké množství kuchařských aktivit. 

Při manipulaci s tímto nožem se navíc hodí některé specifické části jeho čepele:

● Ostří v blízkosti ostré špičky nože je ideální pro krájení zeleniny na malé kousky, nebo masa a ryb na tenké nudličky;

● Střední část se skvěle hodí na krájení zelí nebo jiných tvrdých druhů zeleniny jako je třeba dýně nebo tuřín;

● Část ostří u rukojeti skvěle seká bylinky;

● Pomocí široké strany čepele lze snadno rozdrtit česnek a přesunout jej na pánev;

● Široký hřbet je užitečný při naklepávání masa, rozbíjení skořápky vejce, ořechu nebo dokonce krunýře kraba. Šéfkuchařský nůž je opravdu užitečný a v kuchyni nepostradatelný. Pokud tedy váháte s jakým nožem začít, zde určitě nešlápnete vedle.

 

Nůž na ovoce a zeleninu

Tento nůž představuje druhý nejpoužívanější a nejdůležitější kuchyňský nůž. Šéfkuchařský nůž je sice všestranný, ale s tímto nožem se vám bude mnohem lépe loupat slupka z ovoce a zeleniny, stejně tak vykrajovat jádřinec nebo hnědá očka. Tento nůž je také ideální ke krájení zeleniny a ovoce na tenké plátky nebo malé kousky. Díky krátké čepeli je velice snadné s ním manipulovat. 

K tomuto noži se také hodí škrabka na ovoce a zeleninu ve tvaru písmene “Y”. Nedokáže jej zastoupit, ale oba tyto nástroje vám značně ušetří v kuchyni čas.

Nůž na ovoce a zeleninu
Univerzální nůž

Univerzální nůž

Třetí nejvíce používaný nůž v kuchyni je stoprocentně univerzální nůž, který je něco mezi šéfkuchařským nožem a nožem na ovoce a zeleninu - vyniká ovšem tam, kde oba tyto nože nejsou tak vhodné. Univerzální nůž je často považovaný za takovou kuchařskou kouzelnou hůlku, která jako mávnutím zvládne všechny kuchařské operace. Tento přístup však není nejvhodnější. Jeho čepel je delší než ta nože na ovoce a zeleninu, ale kratší než ta u šéfkuchařského nože. Skvěle se hodí na loupání většího ovoce a zeleniny, na které malý nůž nestačí nebo ke krájení menších potravin, protože je lehčí a praktičtější než šéfkuchařský nůž

Jak jsme uvedli výše, tyto tři typy nožů tvoří dostatečné minimum v každé kuchyni. Pokud však chcete rozšířit osobní sadu nástrojů a přemýšlíte o tom, který nůž koupit, byste měli věnovat pozornost nejméně dvěma následujícím položkám.

Nůž na chleba a pečivo 

Snad každý má rád čerstvý chléb. Pokud jej ale krájíte nožem s rovným ostřím (a zvláště pokud není ostrý), výsledkem bude plátek rozpadlý na kusy s velkým množstvím drobků okolo. 

Tento nůž se vyznačuje dlouhou čepelí s průměrnou šířkou a speciálním vroubkovaným ostřím. Právě díky tomuto ostří dokáže prostoupit pevnou kůrkou a nakrájet chleba a pečivo na tenké plátky bez toho, aniž by rozdrobil měkký vnitřek. 

Tento nůž lze používat i na jiné potraviny než je pečivo. Díky jeho vlastnostem se skvěle hodí na krájení tvrdého ovoce a zeleniny s jemnou dužinou, například rajčata, ananas, všechny druhy citrusových plodů, atd.

Nůž na chleba a pečivo 
Vykosťovací nůž

Vykosťovací nůž

Zpracování masa a zeleniny je jedním z nejdůležitějších při vaření. Tento nůž je určen pro vykosťování - oddělování masa, drůbeže nebo ryb od kostí a šlach. Díky velmi tenké čepeli a výrazně tenkému hrotu, tento nůž snadno proniká do produktu. Je dostatečně flexibilní, aby prošel kolem šlach a kostí a odřezal maso nebo oddělil kůži. Při výběru dalšího nože nesmí být tento nůž podceňován.

Přemýšlíte nad nožem japonského typu?

Jestliže hledáte nové nože do vaší kuchyně, je důležité věnovat pozornost také tradičním a vysoce ceněným nožům japonského typu, které se i v Evropě těší stále větší popularitě. Japonci jsou známí svojí pečlivosti a vážným přístupem. Pravděpodobně žádná jiná země nemá tak obrovskou škálu kuchyňských nožů, s více typy nožů v různých variantách speciálně určených pro stejné operace (zejména pro zacházení s rybami a zeleninou).

V rámci jednoho článku je prakticky nemožné uvést všechny základní typy japonských nožů, proto se zaměříme na ty hlavní, které si získaly přízeň mezi evropskými kuchaři.

Santoku

Prvním zmíněným je přirozeně nůž Santoku, který představuje víceúčelovou verzi evropského univerzálního nože. Je určený pro krájení, řezání a sekání všemožných potravin. I z tohoto důvodu je lidé často označují jako japonský šéfkuchařský nůž, i když svojí funkčností a vzhledem se spíše blíží japonskému gyuto. 

Santoku má mnohem kratší čepel s perfektním ostřím a hřbetem, který ladně klesá ke špičce. Kromě toho má Santoku širokou masivní čepel a dopředu posunuté těžiště. Proto je velmi výhodné manipulovat s ním tak, že potravinu nejprve stlačíte zadní částí čepele a poté přesunete sílu ke špičce. 

Stejně jako šéfkuchařský nůž lze Santoku použít k rozdrcení česneku a přenesení potravin na pánev. Pokud se tedy ptáte, jaký japonský nůž vyzkoušet, Santoku je vždycky vhodná volba.

 nůž Santoku
Nakiri

Nakiri

Nůž Nakiri je dalším členem rodiny vysoce funkčních nožů japonského typu. Navzdory svému impozantnímu vzhledu, který svým čtvercovým tvarem připomíná spíše sekáček, je jeho čepel velmi úzká a není tak vhodná pro práci s tvrdými surovinami. Namísto toho je nůž Nakiri ideální na jemné krájení ovoce a zeleniny bez toho. Nůž Nakiri je velice univerzální a lze jej použít tam, kde není vyžadována velká síla při rozkrajování produktu.

Deba

Naopak nůž Deba je navržen právě pro tvrdou práci, při které je důležité vynaložit sílu - původně byl tento nůž používaný hlavně pro oddělování rybích hlav. Tento nůž střední délky je vybaven silnou, širokou a těžkou čepelí a pravouhlou patou. Obvykle má jednostrannou čepel.

Dvě třetiny čepele se používají pro krájení, zbývající třetí část se používá pro sekání. Může bez námahy řezat chrupavky, šlachy a malé kosti, aniž by došlo k jeho poškození. Je jednoduše nenahraditelný pro krájení jatečně upravených těl ptáků a králíků nebo velkých kusů masa a může snadno krájet ryby na steaky.

Nůž na ryby
Nůž Yanagiba

Yanagiba

Nůž Yanagiba je dalším nožem, který si získal u evropských kuchařů velkou oblibu. A pokud jej budeme srovnávat s evropskými parametry, bude nejlépe odpovídat klasickému plátkovacímu noži. Velmi úzká a dlouhá jednostranná čepel byla původně určena ke zpracování syrových ryb, protože je ideální pro filigránové krájení při přípravě japonských národních jídel.

V dnešní době se používá nejen pro japonskou kuchyni, ale také ke krájení přesných a jemných plátků uzenin, sýrů, solených ryb a dalších delikates. Díky dlouhé čepeli s tímto nožem nakrájíte jedním ladným pohybem téměř všechny možné potraviny na nejjemnější plátky. 

 

Tyto nože představují hlavní a nejpodstatnější typy evropských a japonských nožů. Bylo by nesmyslné posuzovat a porovnávat navzájem jejich vlastnosti a sílu. Každý těchto nožů je vyjímečný a vyniká jinými skvělým vlastnostmi, které jsou nezbytné pro práci v kuchyni.

Získat nové zkušenosti a vyzkoušet si práci s nejkvalitnějšími noži, které používají zkušení šéfkuchaři je vždy vzrušující. Žádný z těchto nožů nekonkuruje ostatním, spíše je doplňuje a otevírá nové možnosti vaření. Doporučujeme vytvořit si v kuchyni jedinečnou sbírku, která zahrnuje zástupce různých typů nožů. 

Kategorie blogu
Nahoru