Praktické a výkonné odšťavňovače na doma - recenze odšťavňovačů

Ať už hledáte jakéhokoli pomocníka do domácnosti, dobré je začít hodnocením a zpětnou vazbou. Tu nejlepší vám vždy dají ti, kteří už spotřebič vyzkoušeli. Recenze tak představují doplňkovou pomoc při výběru toho nejlepšího odšťavňovače.

Co člověk, to názor. A přesně tak tomu je i v používání přístrojů. To, co vyhovuje jednomu, nemusí být to pravé ořechové pro druhého. Proto je i v recenzích důležité číst mezi řádky a nedat hned na první názor a hodnocení. Ideální jsou samozřejmě hodnocení, které jdou více do hloubky a nespokojí se pouze s tvrzením - nepraktický, předražený, bez výkonu, apod. Pojďme se společně podívat, co všechno recenze a posouzení nejčastěji obsahují a a jak se podle nich orientovat.

1. “Plastové díly jsou k ničemu”

Může tomu tak skutečně zejména u levných přístrojů být, ale samozřejmě i velmi kvalitní odšťavňovače jsou často vyrobeny z plastů. Jedná se však o prvotřídní a vysoce odolný materiál - většinou Tritan, který je nezávadný ve styku s potravinami (BPA Free) a vydrží bez problémů sloužit mnoho let. Pokud kupujete dražší odšťavňovač, počítejte s tím, že se cena odráží i v použití kvalitních materiálů, i když jde o plast.

2. “Jedná se o předražený model”

Co znamená drahý odšťavňovač? Je to odšťavňovač, který bude nepraktický, bude se špatně udržovat a vydrží maximálně dva roky, než skončí záruka? Nebo se jedná sice o dražší model, se kterým však denně připravíte ty nejlepší šťávy a bez problémů vám bude sloužit i dvacet let?

Odšťavňování jablek, granátového jablka i citrusů

Vždyť jen záruka na ty nejlepší trvá deset let! U takového stroje si už výrobce musí být kvalitou jist, když dává tak grandiózní nabídku garance. Mimochodem spočítali jste si, že kupovat každé 2-3 roky levný “krám” vyjde dráž, než pořídit “drahý”, ale kvalitní odšťavňovač?

Pamatujte si, že dražší cena odšťavňovačů zpravidla znamená i několik výhod:

  • dlouhá životnost (ušetříte peníze i nervy a šetříte životní prostředí)
  • vysoká výtěžnost (dostanete ze surovin maximum - opět finanční úspora)
  • snadná obsluha a čištění přístroje (budete ho rádi používat a neskončí ve skříni)
  • záruční a pozáruční servis (renomované značky si na to zakládají)
  • dostupné náhradní díly (ideální je nákup u výhradního dovozce - ten má zaručeně vše)

3. “Plnící otvor je příliš malý”

Otázka velikosti plnícího otvoru souvisí především se způsobem odšťavňování a lisování ovoce a zeleniny. Velikost plnícího otvoru je rovněž dána bezpečnostními normami, které dovolují velikost otvoru maximálně 4,5 x 4 cm. V případě větších otvorů je nezbytné, aby odšťavňovač disponoval bezpečnostními prvky jako jsou například dělící přepážka nebo vratná záklopka, které brání nechtěnému zranění rukou.

V případě malých otvorů je vkládání surovin často zdlouhavé a nepohodlné a neobejdete se bez pěchovadla. U velkých plnících otvorů (nejlepší odšťavňovače běžně disponují průměrem 7 - 8 cm, je odšťavňování výrazně snazší a pohodlnější. Velmi často si přístroj suroviny sám vtahuje, takže je není třeba do otvoru vtlačovat. Velký otvor je v tomto případě skutečně lepší.

4. “Odšťavňovač má velmi špatnou výtěžnost”

Výtěžnost je velmi subjektivním pojmem. O výtěžnosti totiž rozhoduje nejen typ odšťavňovače, ale i konkrétní modely produktů nebo používané suroviny. Vysokou výtěžností disponují dvouhřídelové odšťavňovače (které jsou však vhodné zpravidla jen na zelené listy a tvrdou zeleninu) a velmi vysoké výtěžnosti dosahují šnekové odšťavňovače. Klíčovou roli ale hrají suroviny. Zatímco čerstvě utržená šťavnatá jablka budou mít skvělou výtěžnost, stejně velká avšak měkká a přezrálá jablka na tom budou podstatně hůře. O výtěžnosti proto značně rozhodujete i vy sami. Tím, co a jak odšťavňujete.

Šnekový odšťavňovač nejvyšší kvality

5. “Odšťavňovač vytváří ve šťávě příliš moc pěny”

K tomuto jevu dochází zpravidla při používání odstředivých neboli vysokootáčkových odšťavňovačů. A není to nic neobvyklého. Zatímco u šnekových odšťavňovačů je výsledná šťáva téměř bez pěny, a to i v případě jablek, které nejvíce tvoří pěnu, u odstředivých odšťavňovačů je šťáva spíše vodové konzistence a na povrchu se objevuje hustší pěna. V případě, že po pěně netoužíte, vybírejte z nízkootáčkových odšťavňovačů, které pěnu téměř nevytváří.

6. "Odšťavňování je velmi pomalé"

Na trhu jsou k dostání dva základní typy odšťavňovačů, a to nízkootáčkové a vysokootáčkové. Zatímco vysokootáčkové neboli odstředivé vynikají vysokou rychlostí, nízkootáčkové, mezi které patří šnekový odšťavňovač, jsou podstatně pomalejší. Není to však jejich nevýhodou, jak by se mohlo na první pohled zdát. Díky pomalejší rychlosti a efektivnějšímu lisování získávají z ovoce a zeleniny mnohem kvalitnější a na živiny bohatší šťávu. Zároveň takto připravená šťáva není určena výhradně k okamžité spotřebě, jak je tomu u odstředivých odšťavňovačů. Zde jednoznačně platí, že o několik minut déle, znamená v kvalitě šťávy o mnoho výše.

7. "Odšťavňovač se po chvíli začne příliš zahřívat"

Teplo ucítíte zejména u vysokorychlostních odstředivých odšťavňovačů. A někdy bohužel nejen od motoru ale také u samotné šťávy, což pro její kvalitu rozhodně není ideální. Zahřívání motoru s sebou ovšem přináší negativum v podobě omezené doby provozu. Některé odšťavňovače tak zvládnout jet na maximální výkon pouze několik minut. Tento problém se však žel týká i některých levných šnekových přístrojů.

Odšťavňovače rovněž často obsahují takzvanou termální pojistku, která odšťavňovač v případě velkého přehřátí automaticky vypne. Nehrozí tak zničení odšťavňovače v momentě, kdy se vám podaří přetáhnout optimální dobu pro běžný provoz odšťavňovače. Avšak i zde platí, že s cenou roste kvalita. Špičkové stroje s mnohaletou zárukou mohou pracovat prakticky bez omezení a komerční modely dokonce 24 hodin denně.

8. "Při odšťavňování jablek vzniká spíše kaše než šťáva"

V tomto případě je zapotřebí připomenout, že záleží na typu a kvalitě zpracovávaného ovoce (i zeleniny). Pokud například použijete starší přezrálá tzv. moučná jablka, výtěžnost bude podstatně nižší než u čerstvých plodů. Zároveň hrozí, že při odšťavňování získáte spíše pyré než šťávu a navíc se odšťavňovač rychle “zalepí” a musí se během delší práce průběžně čistit. Rozhodně se však nejedná o chybu daného odšťavňovače. Podobně tomu může být i u dalších druhů přezrálého ovoce a zeleniny, jako jsou například hrušky, švestky, rajčata nebo kiwi. A například banány odšťavňovat vůbec nezkoušejte. Nejde to a mnohem lépe si s nimi poradí mixéry.

Velký test odšťavňovače Kuvings EVO820 - co vše dokáže odšťavnit?

MNYX1WKp544

Poradí si odšťavňovač Kuvings EVO820 i s bobulemi?

7caoyWnEF-s

Video, jak odšťavnit řapíkatý celer v odšťavňovači Kuvings EVO820:

YYHTALhgHL4

Výroba domácích melounových nanuků v odšťavňovači Kuvings EVO820:

-0T4oF4rim8
Kategorie blogu
Nahoru