Připravte své mamince jedinečný den a oslavte spolu Svátek matek
Svátek matek je den, kdy lidé po celém světe oslavují všechny maminky, mateřství, mateřskou lásku a důležitost pevných rodinných vztahů.
Tento rok připadá svátek matek na neděli 13. května. Ideální den na to, abychom našim maminkám alespoň trochu vrátili všechnu lásku, kterou nám dávají a připravili jim krásný den plný relaxace, dobrého jídla, a hlavně času stráveného spolu.
Nemusíte kvůli tomu ani nikam cestovat nebo utrácet tisíce za ubytování ve wellness hotelech. Protože tento den není o tom, kolik utratíme, ale jak si to spolu užijeme. Nechte se inspirovat našimi recepty na voňavou přírodní kosmetiku, delikátní mandlové vafle, dokonalé pesto z vlašských ořechů, studenou polévku gaspacho a originální italský koktejl Bellini. S Vitamixem vše zvládnete za několik málo minut. A zbytek času můžete věnovat své mamince.
Doporučené produkty
Vitamix Mixér A3500 nerez + 1,4l nádoba na suché mletí ZDARMA
Dokonalé ráno s mandlovými vaflemi
Dopřejte své mamince luxus snídaně do postele. Tyto vafle jsou proto ideální. Jsou lehké, vláčné a dohromady s malinovou omáčkou vykouzlí to nejsladší ráno. Podávejte s čerstvou kávou nebo oblíbeným čajem.
Mandlové vafle s malinovou omáčkou
Celková doba přípravy: 30 minut
Porce: 3- 4 kusy
Ingredience:
- ½ šálku (70 g) mandlí
- 1 šálek (140 g) hladké mouky
- 1 lžička prášku na pečení
- 3 velké vejce
- 2/3 šálku (75 ml) mléka
- ½ šálku (115 g) nesoleného másla, pokojové teploty
- 1 čajová lžička pomerančové kůry
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
Postup:
Mandle vložte do mixovací nádoby Vitamixu a zajistěte víko. Nastavte rychlost 1 a zahajte mixování. Následně zvyšte rychlost na 10 a mixujte po dobu 10 sekund. Rozmixované mandle vložte do mísy a smíchejte s moukou a práškem do pečiva. Vajíčka, mléko, máslo, pomerančovou kůru a vanilku vložte do mixovací nádoby Vitamix, v uvedeném pořadí, a zajistěte víko.
Zvolte rychlost 1, zahajte mixování a pomalu přejděte na nejvyšší rychlost. Mixujte po dobu 15 sekund. Vitamix zastavte a přidejte do nádoby směs mouky s mandlemi. Zvolte rychlost 1, zahajte mixování a pomalu se vraťte k nejvyšší rychlosti. Mixujte po dobu 15 sekund, dokud není těsto pořádně promíchané. Nalijte těsto do vaflovače a vařte podle pokynů výrobce.
Malinová omáčka:
- ½ šálku (75 g) malin, čerstvé nebo zmrazené (a rozmrazené)
- ¼ šálku (60 ml) vody
- ½ vanilkového lusku
- 1 čajovou lžičku mleté skořice
- ¼ šálku (50 g) granulovaného cukru
K obědu něco lehkého a zároveň delikátního
Vařením obědu nemusíte trávit celé hodiny, připravte si delikátní pesto z vlašských ořechů, které připravíte během toho, kdy se vám budou vařit těstoviny. Pro pesto se ideálně hodí špagety, penne nebo trofie.
Bazalkové pesto s vlašskými ořechy
Celková doba přípravy: 11 minut
Porce: 1 nádoba
Ingredience:
- ¼ šálku (60 ml) olivového oleje
- ¼ šálku (25 g) strouhaného parmezánu
- 2 stroužky oloupaného česneku
- 2 šálky (80 g) nakrájené čerstvé bazalky
- ¼ šálku (30 g) vlašských ořechů
- 1 čajová lžička citronové šťávy
- ½ lžičky soli
Postup:
Všechny ingredience (v uvedeném pořadí) vložte do mixovací nádoby Vitamix. Nastavte rychlost 1 a zahajte mixování. Následně zvyšte rychlost na 7 a mixujte po dobu 45 vteřin až 1 minutu a pokud je to potřeba, směs vracejte pomocí pěchovadla na mixovací nože.
*Uvedené množství pesta vystačí na půl kilogramu těstovin.
Studená polévka Gaspacho zasytí i osvěží
Pokud jste milovníky polévek a nechcete se jich vzdát ani v teplých dnech, je španělské gaspacho to pravé pro vás. Tato tradiční polévka pocházející původem z Andalusie se totiž podává výhradně za studena. Připravili jsme pro vás originální recept, s použitím vodního melounu, který hýří barvami a nezvyklými chutěmi. Ideální jako lehká večeře.
Gazpacho z vodního melounu
Celková doba přípravy: 20 minut
Porce: 10 šálků
Ingredience:
- 1 červená paprika, zbavená stonku a jádřince, nakrájená na kostičky
- 1 klas kukuřice
- ½ kg bezsemenného melounu, nakrájeného na kostky
- 1 kg rajčat, nakrájených na kostičky
- ½ kg salátové okurky, oloupané, nakrájeného na kostky
- 1 chilli papričku chipotle v omáčce adobo, bez jadérek, nakrájenou na kostičky
- 2 jarní cibulky, nakrájené na kostičky
- 1 stroužek česneku, oloupaný
- 3 lžíce šťávy z limetky
- ⅓ šálek čerstvých, nakrájených listů koriandru
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 ½ lžičky soli
Doporučené produkty
Eaziglide Neverstick3 - pánev 28 cm (0908)
Postup:
Červené papriky opékejte nad otevřeným ohněm (v případě, že máte k dipozici venkovní gril), nebo opékejte na nepřilnavé pánvi (např. Eaziglide) dokud jejich povrch nezčerná. Následně je vložte do papírového sáčku a nechte je tam po dobu 5 minut. Papriky oloupejte (ohořelou část), zbavte stopky a jádřince. Kukuřičný klas opékejte nad ohněm, nebo ne nepřilnavé pánvi, dokud není upečený.
Opečenou papriku a kukuřičný klas nakrájejte a v míse smíchejte s melounem, rajčaty a okurkou. Přidejte chipotle papričku, adobo omáčku, jarní cibulku, česnek, limetkovou šťávu, koriandr, olivový olej, sůl a lehce promíchejte. Směs vložte do mixovací nádoby Vitamix a zajistěte víko. Zvolte rychlost 1. Zahajte mixování a pomalu zvyšujte rychlost až na 10. Mixujte po dobu 30 sekund. Nalijte do nádoby a před podáním důkladně ochlaďte.
Přírodní voňavá kosmetika pro hýčkání těla i smyslů
Stačí jen pár surovin a kvalitní přírodní kosmetika je na světě. Od té kupované se liší především tím, že je pro tělo zdravá, je čerstvá a balení si můžete upravit přesně na míru vaší mamince. Uložte ji do skleněné nádoby s dobře uzavíratelným víkem, kterou můžete ozdobit a připojit také věnování nebo krátký vzkaz. Avokádovou masku navíc můžete vyzkoušet spolu!
Přírodní avokádová maska na obličej
Celková doba přípravy: 10 minut
Ingredience:
- 1 oloupaný banán, překrojený na polovinu
- ½ šálku (120 ml) kvalitního jogurtu
- 1 avokádo, zbavené slupky a pecky, překrojené na polovinu
Postup:
Všechny ingredience vložte do mixovací nádoby Vitamixu (dle stejného pořadí) a uzavřete víkem. Zvolte rychlost 1 a zahajte mixování, následně pomalu zvyšujte rychlost až na 10 a mixujte po dobu 30 sekund, do získání požadované konzistence. Následně naneste na obličej, nechte působit dokud maska neuschne a opláchněte.
Kombinace těchto tří surovin je pro pleť hotovým požehnáním. Banán i avokádo obsahují celou řadu vitamínů a dalších látek, které naše pleť může jednoduše vstřebat. V kombinaci s jogurtem se pak tyto účinky ještě zvyšují. Po použití této masky bude vaše pleť krásně hydratovaná, vyživená a čistá.
Levandulový peeling z mořské soli
Celková doba přípravy: 8 minut
Porce: 1 nádoba
Ingredience:
- 2/3 šálku (160 ml) sladkého mandlového oleje
- 2 čajové lžičky oleje vitamínu E
- 14 kapek levandulového oleje
- 2 lžíce levandule (květy)
- 1 šálek (240 g) mořské soli
Postup:
Všechny ingredience (v uvedeném pořadí) vložte do mixovací nádoby Vitamix. Nastavte rychlost 1 a zahajte mixování. Okamžitě přejděte na rychlost 4 a mixujte po dobu 25 sekund. Zastavte mixování a peeling rozdělte do dárkových skleniček.
Tento levandulový peeling je ideální ideální použít po osprchování. Tělo krásně hydratuje, provoní a zbaví odumřelé kůže. Po vmasírování do kůže nechte chvilku působit a poté jemně opláchněte. Mějte prosím na paměti, že sprcha může být následně více kluzká.
Italský koktejl Bellini z čerstvých broskví vytvoří jedinečnou atmosféru
Tento koktejl se nestal legendárním jen tak náhodou. Je totiž tak dobrý, že si vás okamžitě získá. Čerstvé ovoce s šumivým vínem prosecco nebo šampaňským vytvoří speciální atmosféru, kterou si tento den žádá. Ideální pro vzpomínání na krásné staré časy.
Broskvový koktejl Bellini
Celková doba přípravy: 10 minut
Porce: 1 sklenička
Ingredience:
- 1 broskev, rozkrojená na polovinu a bez pecky
- 30 ml broskvového šnapsu
- 180 ml chlazeného šumivého vína Prosecco
Postup:
Broskve a broskvový šnaps vložte do mixovací nádoby Vitamix a zjistěte víko. Zvolte rychlost 1. Zahajte mixování a pomalu se zvyšujte až na rychlost 10. Mixujte po dobu 30 sekund, dokud směs nebude úplně hladká. Nalijte do vysokých sklenic, přilijte Prosecco a ihned podávejte.