Řapíkatý celer, pití šťávy z řapíkatého celeru a „řapíkatá dieta“?
O co tedy jde?
Měřítko, jak vypadat co nejlépe a „zdravě“, je dnes zkresleno umělými úpravami fotek v časopisech a na sociálních sítích. Instagramové hvězdy vám sdělí, že stačí jen chroupat celer, pít z něj šťávu po litrech a po týdnu budete jako lusk. Tak tomu ale ani zdaleka není.
A proč tyto diety končí v mnoha případech špatně?
Řapíkatý celer je totiž silným a jedním z nejčastějších alergenů. Pokud se po vypití celerové šťávy už jen v malém množství necítíte dobře, vynechte jej úplně. Větší množství najednou či příliš častá konzumace pak může znamenat problém i pro ty, kteří alergií na řapíkatý celer netrpí. Šťáva je natolik intenzivní a látky v ní obsažené tak koncentrované, že účinky hraničí s lehkou otravou. Ostatně jako u všeho, u čeho se množství přežene...
Šťávu z řapíkatého celeru ano nebo ne?
Řapíkatý celer je pro nás prospěšný v rozumném množství. 2 - 3x týdně v kombinaci s jinou zeleninou či ovocem nám dokáže dodat, co potřebujeme. Je dobré ho konzumovat, ale díky tomu, že máme pestrý výběr ovoce i zeleniny, je lepší to střídat, míchat a pak se vůbec nemáte čeho bát.