Raw (tedy syrové) špagety s tomatovým pestem
Ptáte se, co je to za nesmysl jíst syrové špagety? Žádný nesmysl, ale skvělá vychytávka! Nejedná se pochopitelně o klasické těstovinové špagety, ale o speciálně připravené špagety z čerstvé cukety.
Na pesto budete potřebovat:
- ½ šálku (120ml) olivového oleje
- 4 zralá rajčata nakrájená na čtvrtky
- ½ šálku (20g) lístků čerstvé bazalky
- ½ šálku (30g) listového špenátu i se stopkami
- 6 stroužků oloupaného česneku
- 1 kávová lžička soli
- 1 šálek (145g) loupaných mandlí
- a špetku černého pepře
Postup:
Vložte všechny přísady v uvedeném pořadí do mixéru a nadělejte z nich kaši – tedy pesto. Pokud budete mixovat ve skutečně kvalitním mixéru – doporučujeme Vitamix – bude vám stačit k výrobě konzistence vynikajícího pesta pouhých 30-45 sekund.
Pesto máme a nyní už jen stačí pomocí spiralizéru vytvořit z cukety zdravé raw špagety, které přelijeme vyrobeným pestem. Co je to spiralizér? Speciální kráječ tvrdé zeleniny, který dokáže vykouzlit na talíři rostlinné špagety, girlandy, spirálky a jiné gastronomické vychytávky, které nejen skvěle chutnají, ale vypadají jako od kuchaře s Michelinskou hvězdou ;-)