Recept na domácí výrobu přírodního sýru
Přírodní sýr patří nejen mezi nejzdravější mléčné výrobky, ale je určitě jedním z nejlahodnějších! A proč si tedy tuto dobrotu nevyrobit doma? Pomocí revolučního fermentoru Kuvings se vám jistě za pár minut podaří vykouzlit neopakovatelný gurmánský zážitek a my vám rádi poskytneme pár tipů pro inspiraci.
Sýr připravený ve fermentoru Kuvings
Sýr ve fermentoru Kuvings vyrobíte během pár hodin. Základem je čerstvé mléko a syřidlo, pak už jen stačí zmáčknout příslušné tlačítko na přístroji a vaše práce je u konce. Tento přírodní sýr můžete dále ochutit třeba čerstvými bylinkami nebo přidat různé druhy koření. Skvěle se bude hodit k čerstvému pečivu nebo jako součást zeleninového salátu.
Náš tip: Sportovce a vyznavače zdravé výživy jistě potěší fakt, že jako druhotný produkt vzniká při výrobě domácího sýru a řeckého jogurtu syrovátka, kterou získáme při odkapávání těchto produktů v sítku. Syrovátka je plná bílkovin a tak ji můžete využít mnoha různými způsoby – pro vegetariány může představovat zajímavou alternativu náhrady masa, pro kulturisty doplněk stravy pro lepší růst svalové hmoty a pro ty marnivější z nás třeba i ingredienci do domácích pleťových krémů a obličejových masek. Vyzkoušet můžete taky domácí syrovátkové tyčinky nebo zdravé proteinové nápoje, které si jistě rychle oblíbíte.
Lehký sýrový desert
Na výrobu sladkého sýrového desertu budete potřebovat:
- 200 g přírodního sýru z fermentoru Kuvings
- 50 ml smetany
- citronovou šťávu
- 1 lžičku medu
- 1/2 lžičky skořice
- hrst nasekaných pekanových ořechů
- hrst piškotů
- ovoce a čokoládovou polevu na ozdobení
Sýr smíchejte se smetanou do hladké konzistence. Do vzniklé směsi přidejte lžičku medu, pár kapek citronové šťávy, nasekané pekanové ořechy a půl lžičky skořice.
Směs nalejete na předem připravenou vrstvu piškotů. Takto připravený desert nechte v lednici dobře vychladit a před podáváním můžete ozdobit ovocem, které máte rádi, nebo třeba zalít čokoládovou polevou. Úspěch máte zaručen!