Srovnání způsobů odšťavňování ovoce a zeleniny
Čerstvé šťávy jsou skvělým a chutným způsobem, jak tělu dodat důležité vitamíny, minerální látky a další živiny. Ovocné a zeleninové šťávy je možné získat hned několika způsoby. A jaké to jsou? V zásadě rozlišujeme tři způsoby odšťavňování - pomocí odstředivé síly, rozmělňováním nebo ruční odšťavňování.
Odstředivé odšťavňovače
Tento typ odšťavňovače využívá otočných nožů, které díky vysokým otáčkám a velké rychlosti nakrouhají ovoce. To je následně odstředivou silou protlačeno přes síto. Takto připravená šťáva ovšem podléhá rychlejší oxidaci a je určena k okamžité spotřebě. Na rozdíl od nízkootáčkových odšťavňovačů pracují odstředivky velmi rychle a zvládnou tak připravit i větší množství šťávy.
Šťávu získanou pomocí odstředivých odšťavňovačů poznáte podle toho, že je spíše vodová a má na povrchu hustou pěnu. Co se týče surovin, odstředivé odšťavňovače jsou ideální pro jablka, mrkve, hrušky, červenou řepu nebo celer. Výtěžnost těchto surovin je poměrně vysoká. Na druhou stranu si téměř neporadí s listovou zeleninou, bylinkami, měkkým ovocem nebo zeleninou.
Šnekové odšťavňovače
Šnekové odšťavňovače mohou být vertikální nebo horizontální. A jak už název napovídá, tyto odšťavňovače fungují pomocí otočného šneku, který připomíná mlýnek na maso. Tento šnek nejprve rozmělní suroviny, které postupně rozmělňuje na stále menší a menší kousky. Díky tomu šťáva obsahuje skutečně velké množství živin a vitamínů. Mezi šnekové odšťavňovače kromě jednohřídelových patří i dvouhřídelové, které rovněž poskytují nutričně velmi hodnotnou šťávu. Ta vydrží v lednici až 48 hodin. Dvouhřídelové odšťavňovače rozmělňují ovoce, zeleninu i bylinky pomalu, a to pomocí dvou proti sobě rotujících soukolí.
Mechanické odšťavňovače
Třetím způsobem odšťavňování ovoce a zeleniny je ruční odšťavňování za pomoci mechanických odšťavňovačů. Takto získaná šťáva je kvalitní jako u nízkootáčkových odšťavňovačů, kam patří šnekové nebo dvouhřídelové odšťavňovače. Tento způsob odšťavňování je ovšem vhodný jen pro přípravu menšího množství šťávy či pro občasné odšťavňování.