Šťávy z odšťavňovače podle nemocí
Podzimní období, zimní nečas nebo jarní únava s sebou přináší řadu zdravotních potíží - od nachlazení, přes únavu až po nespavost. Ať už máte jakýkoli problém, denní příjem vitamínů a minerálních látek je základním krokem, jak se všech problémů zbavit, nebo ještě lépe jim včas předejít.
Díky čerstvým ovocným a zeleninovým šťávám získá naše tělo za krátký čas větší množství lépe vstřebatelných vitamínů, než je tomu při konzumaci celého ovoce nebo zeleniny.
Imunita
V boji s nachlazením a dalšími nemocemi je zásadní, jak dobře nám funguje imunitní systém. Proto je nutné jej neustále posilovat. Osvědčená je například kombinace šťávy z jablka, zázvoru, limety a hrstky kadeřavé kapusty nebo šťáva z karotky, limety a zázvoru. Přirozenou obranyschopnost organismu posiluje i pomerančová a grapefruitová šťáva.
Nezvyklou chuť můžete vyzkoušet díky kombinaci okurky, koriandru, rukoly, zázvoru, petržele, jablka a citronu. Milovníci pikantních chutí si tuto šťávu mohou ještě ozvláštnit kouskem chilli papričky.
Proč zázvor?
Cítíte, že na vás něco leze? Přidejte do své šťávy kousek zázvoru. Proti chřipce určitě stojí za vyzkoušení vitamínová bomba v podobě čerstvé šťávy z mrkve, malin, zázvoru, citrónu a česneku. Zázvor je dobrým pomocníkem, i pokud jde o bolesti hlavy. Hoďte jej do odšťavňovače společně s jablky, okurkou, trochou zelných listů a pár stonků řapíkatého celeru.
Doporučené produkty
Zkuste celer
Kombinace čerstvé šťávy z mrkve a celeru preventivně působí proti vzniku osteoporózy, hemeroidů, křečových žil nebo astmatu. Jablečná šťáva je pro změnu účinná v boji s horečkou, záněty nebo při zácpě. Celer v kombinaci s bramborami a mrkví je osvědčeným pomocníkem při problémech se žaludkem nebo při dně.
Co na detoxikaci?
Přestože se to o nich moc neví, s detoxikací vám pomohou například hrušky. Mají totiž výrazné močopudné účinky. Podobné účinky má i meloun, který je tak oblíbenou surovinou při potížích s ledvinami a skvěle si rozumí s mátou a limetou. Jako detoxikační šťávu si dále můžete připravit šťávu z okurky, ananasu a zázvoru, nebo mrkve, petržele a řepy. Na očistu organismu a regeneraci střev a trávicího systému je velmi vhodná zelná šťáva. Nadýmavé účinky zelí lze zmírnit přidáním drceného kmínu.
Pro lepší náladu a energii
Na zlepšení nálady je výborný fresh z karotky, pomeranče a jablek. Energii organismu jednoduše doplníte s pomocí šťávy z karotky, okurky a červené řepy. Doslova nakopnout organismus vám pomůže mrkev s pomerančem a zázvorem. Tuto šťávu navíc můžete pro lahodnější chuť zjemnit kokosovým mlékem. Energii vám doplní i pochoutka v podobě ananasu, borůvek a jablek.