Sušení banánů v sušičce, sušené banány
Jestliže preferujete syrovou stravu, tak zajisté využijete některou ze sušiček ovoce a zeleniny, kterou lze u nás na atranet.cz pořídit. V těchto sušičkách lze zpracovat prakticky jakékoliv ovoce, jako jsou například sušené banány.
Právě sušení je velmi šetrným způsobem úpravy potravin, neboť zůstane zachována výživná hodnota a také chuť, která bude i po vysušení vynikající.
Sušení banánů v sušičce lze dělat na různé způsoby, přičemž rychle a pohodlně si můžete mimo jiné udělat chutné banánové lupínky. Ty zajisté budou mnohem lepší, než kdybyste je koupili v obchodě.
Jak usušit banány?
Banány pro sušení vybírejte nejlépe ty, které mají světle hnědé skvrnky. Po usušení budou mít tu nejlepší možnou chuť.
Banány oloupejte a nakrájejte na cca 0,3 - 0,5 cm silná kolečka. Pokud chcete, aby vám banány po sušení příliš nezhnědli, namočte plátky v citronové šťávě. Otřepte přebytečnou citronovou šťávu a rozložte plátky na sušící tác cca 0,5 cm od sebe. Nyní můžete banány ještě ochutit, například muškátovým oříškem či skořicí.
Víte, že oblíbenou pochoutkou jsou také banány na slano? Stačí plátky banánu před sušením posolit.
Nastavte teplotu sušení na cca 57 stupňů (při RAW sušení na 45 °C). Zpočátku můžete sušit i na vyšší stupeň okolo 65 °C a po dvou hodinách teplotu zmírnit na cca 55 °C. Banány se usuší za 6 až 12 hodin dle typu sušičky. Sušení křupavých chipsů je delší a může trvat až 24 hodin.
Že jsou banány správně usušeny poznáte podle toho, že budou kožovité a tuhé. Čím déle je v sušičce necháte, budou pak křupavé a křehké.