Sušička ovoce Excalibur se 4-ti tácy je nejmenším modelem řady Excalibur. Při využití všech táců získáváte sušící plochu o obsahu 0,3 m2 (1 tác = 0,077 m2).
Sušička ovoce Excalibur funguje na principu odstraňování vody prostřednictvím nepřetržité cirkulace horkého vzduchu, jehož teplotu kontroluje termostat. Pomocí sušičky ovoce Excalibur lze sušit širokou paletu nejrůznějších potravin, od obilovin až po prstence sladkého ananasu. Zemědělské plodiny však zdaleka nejsou jedinými potravinami, které lze uchovávat pomocí dehydratace v sušičce! Proužky hovězího masa, kuřete, ryby nebo dokonce zvěřiny je možné marinovat v různých omáčkách s kořením a nasušit na domácí „jerky“ (čti džerky) – sušené kořeněné maso vhodné k přímé konzumaci. Také například jogurt, který v silné vrstvě uložíte na alobal se po usušení změní ve svěže zbarvenou přesnídávku s karamelovou příchutí.
Provozní náklady vaší sušičky ovoce Excalibur jsou přibližně 0,50 – 1 korunu za hodinu. Ve srovnání s tradičními metodami konzervování nebo zmrazování se tato nevysoká investice rozhodně vyplatí. Pokud chceme při sušení syrových potravin uchovat účinnost enzymů, musíme dbát na dvě důležité okolnosti. První z nich je správná kontrola teploty, druhá je doba sušení. Enzymy ztrácejí svou účinnost, pokud jsou vystaveny příliš vysoké teplotě. Je-li však teplota sušení nízká, sušení trvá déle a potraviny se mohou zkazit nebo se v nich rozmnoží bakterie.
Sušička ovoce Excalibur je vybavena sušícím systémem využívajícím horizontálního proudění vzduchu (Parallexx Horizontal-Airflow Drying System) a nastavitelným termostatem, proto je mimořádně vhodná pro sušení syrových potravin, které si podrží svou vysokou výživnou hodnotu. Nastavitelný termostat umožňuje ovládat teplotu vzduchu a zadní ventilátor, který vytváří horizontální proudění vzduchu, se postará o rychlé a rovnoměrně vysušení. Díky těmto dvěma prvkům dokáže sušička ovoce udržet dostatečně nízkou teplotu, při které enzymy neztrácejí svou účinnost, ale současně zajistí teplotu vzduchu dostatečnou pro rychlé usušení potravin a nevhodnou pro růst plísní a bakterií. Většina sušiček s jednotlivými sušicími platy nad sebou je konstruována tak, že neumožňuje nastavit teplotu sušení ani správné proudění vzduchu. Tyto přístroje suší odspodu nahoru a vyžadují časté vyměňování sušicích plat (horní za spodní).
Jak nejlépe sušit
Nastavitelný termostat v sušičce ovoce Excalibur byl speciálně konstruován tak, aby umožňoval žádoucí výkyvy teploty. Při vyšší teplotě se povrch produktu rychle vysušuje. Když potom teplota vzduchu poklesne, vlhkost z prostředku potravin vystupuje k suššímu povrchu. Toto kolísání teploty vzduchu rovněž pomáhá udržovat teplotu potravin konstantní během celého procesu sušení.
Jistě oceníte praktičnost vysazovacích dvířek, kterými je sušička ovoce Excalibur vybavena. Dvířka stačí pouze nadzvihnout a položit na horní plochu sušičky. Sušicí plata pak můžete snadno vysunovat a zasunovat, pokud na ně chcete pokládat potraviny, kontrolovat, vyndávat je nebo plata čistit.
Špičkoví specialisté na syrovou výživu volí sušičku ovoce Excalibur!
Od vzniku hnutí za syrovou stravu je sušička ovoce Excalibur favoritem nejvýznamnějších odborníků v tomto oboru. Před více než dvaceti lety hovořila Anna Wigmorová s Rogerem Ortonem (vlastník a prezident firmy Excalibur) a představila mu tento nový životní styl. Sama otestovala všechny sušičky na trhu a zjistila, že Excalibur je nejlepším výrobkem pro úpravu živých potravin díky nejlepší konstrukci, provedení, všestrannosti a výkonu. Excalibur je perfektní výrobek pro společenství lidí prosazující syrovou stravu a pro všechny ty, kterým jde o vysokou kvalitu potravin!
Raw sušení
Optimální teplota pro zachování enzymů je v rozmezí 45°C - 48°C. Pro úsporu času se doporučuje nastavit na první dvě až tři hodiny nejvyšší teplota (určená pro danou surovinu) a následně snížit teplotu na méně než 118°F = 47,778°C. Během prvních dvou až tří hodin, kdy je teplota nastavena na nejvyšší teplotu, dochází k ochlazování vzduchu v důsledku vysoké vlhkosti, která se vypařuje ze surovin, teplota tudíž nepřesáhne 118°F = 47,778°C.
Po dvou až třech hodinách snižte teplotu na 118°F = 47,778°C.
Pokud nemáte možnost snížit teplotu po dvou až třech hodinách, doporučujeme nastavit teplotu už od začátku sušení v rozmezí 105°F - 118°F = 40,5°C – 47,778°C (čím nižší teplota, tím delší čas sušení).
Doporučené nejvyšší teploty v případě nastavení nejvyšší teploty na 2-3 hodiny:
- Ovoce 145°F = 57°C
- Zelenina 125°F = 52°C
- Ořechy 145°F = 57°C
NÁŠ TIP!
Sušené plátky a ovocné rolky
Ovocné plátky nabízejí snadnou odpověď na otázku „Co máme na jídlo?“ Z jogurtu, zbylého ovoce nebo zeleniny je možné udělat pyré, to osladit a okořenit a vyrobit výživné přesnídávky s vysokým obsahem energie. Natřete tenkou vrstvu pyré na Excalibur Teflex nebo na plata s plastikovou fólií. Dehydratace v sušičce ovoce Excalibur promění tekutou hmotu v tuhou přesnídávku se spoustou energie! Sušené plátky je snadné vyrobit .. a vzít si s sebou!