Vaření bez vajec: 6 surovin, které vejce lehce nahradí
Většina z nás je na vaření s pomocí vajec zvyklá. Vajíčka se přidávají do moučníků, dezertů, slaných pokrmů nebo pomazánek. Věděli jste ale, že si své oblíbené recepty připravíte snadno i bez nich? Následujících 6 surovin lehce nahradí vajíčka v každém receptu.
1. Banány
Při pečení banán lehce nahradí vajíčko. Díky jeho skvělé konzistenci skvěle funguje jako pojivo. Jedinou nevýhodou (nebo také velkou výhodou) je, že zanechá lehce banánovou příchuť. Připravíte s ním jakékoliv moučníky, palačinky nebo jiné dezerty.
- 1 vejce = 1/2 banánu
- hodí se do každého sladkého receptu
2. Jablečná šťáva
Jablečná šťáva je ideální místo vajíčka, a zároveň také může fungovat jako náhrada oleje. Pro přípravu jakéhokoliv receptu použijte neslazený jablečný džus. Pokud jej nemáte, můžete použít i slazený, následně použijte méně cukru.
- 1 vejce = 1/4 šálku jablečné šťávy
- neoslazená šťáva se hodí všude
Je důležité však počítat s tím, že jablečná šťáva nemá stejnou vázací schopnost jako vejce, takže je vhodné ji používat v receptech, kde není struktura těsta příliš náročná na stabilitu.
3. Rostlinný olej
Kvalitní rostlinný olej může také nahradit vejce při vaření. Pokud musíte v receptu použít více jak jedno vajíčko, není však tato náhrada příliš vhodná. Výsledný pokrm by byl příliš mastný.
- 1 vejce = 1/4 šálku rostlinného oleje
- hodí se tam, kde je žádoucí mastnější konzistence
4. Semínka
Semínka jsou jednou z nejzdravějších náhrad vajec a zároveň fungují velice dobře! Použijte semínka, která při kontaktu s vodou vytváří “obal” na svém povrchu (lněné semínko, chia, apod.) Pro získání nejlepších vlastností semínka rozmixujte na prášek.
- 1 vejce = 1 lžíce rozmixovaných semínek + 3 lžíce vody
- hodí se všude (lněná, chia semínka)
5. Voda, olej a prášek do pečiva
Kombinace vody, rostlinného oleje a prášku do pečiva je přímo magická. Všechny suroviny spolu dobře promíchejte v následujícím množství: 2 lžíce vody, 1 čajová lžička oleje a 2 lžičky prášku do pečiva = 1 vejce. Pokud musíte použít více vajec, nepřidávejte stejné množství prášku do pečiva (pouze malé), protože by vám pokrm vystoupal až příliš.
- 1 vejce = 1 lžička rostlinného oleje + 2 lžičky prášku do pečiva + 2 lžíce vody
- ideální k pečení
6. Aquafaba
Aquafaba je nejzajímavější ingredience ze všech uvedených. Jedná se totiž o tekutinu z plechovky nesolené cizrny nebo fazolí (je možné použít i vodu z namáčení těchto luštěnin). Vyšleháním této vody získáme stejnou konzistenci, barvu, i vlastnosti, jaké má vyšlehaný bílek. Stejné je i použití v receptech.
- 1 vejce = 3 lžíce vody z cizrny nebo fazolí
- náhrada bílku
Všechny tyto metody jsou skvělé, pokud chcete vařit zdravě a zároveň si užívat chuť tradičních receptů. Jaké kuchyňské pomocníky budete při vaření potřebovat? Podívejte se na naše tipy!
Pro mixování, hnětení těsta, drcení semínek: mixér Vitamix
Pro lisování semen a ořechů na výrobu zdravého rostlinného oleje: lis na olej Yden
Pro výrobu čerstvé jablečné šťávy: odšťavňovač Kuvings
Pro přípravu acquafaby a krémů: kuchyňský robot Ankarsrum
Vaříte tradiční recepty bez vajec? Dejte nám vědět, jaký recept klasické kuchyně máte bez vajec nejraději!