Vitamix 10 tipů a triků

S Vitamixem můžete nejen rychle a efektivně mixovat, ale také experimentovat s různými surovinami a texturami. Vyzkoušejte například kombinaci mraženého ovoce s čerstvou zeleninou pro osvěžující smoothie plné vitamínů. Nebo využijte funkci pulzování k vytvoření hrubší struktury u polévek či omáček. Vitamix je také skvělým pomocníkem při přípravě domácích ořechových másel, krémových dipů nebo dokonce těsta na palačinky. A to zdaleka ještě není všechno. Máme teď pro vás několik tipů a triků, díky kterým se stane mixování ještě zábavnější.

 1. Naplnění mixovací nádoby Vitamixu

Základní pravidlo říká: do mixovací nádoby vložte nejdříve tekuté suroviny (dno) a končete těmi nejvíce tuhými (vršek)

  1. Tekutiny (voda, šťáva, jogurt)
  2. Sušené potraviny (obiloviny, koření, prášky)
  3. Listová zeleniny
  4. Ovoce a zelenina
  5. Led a mražené potraviny
Mixér Vitamix zajistí dokonalou přípravu pokrmů

Umístěním těžších potravin na ty lehčí docílíte zatížení, které pomáhá dostat všechny suroviny na mixovací nože a tím směs rozmixovat rychleji. Díky tomu také zabráníte zastavení mixování, jež se nazývá kavitace, ke kterému dochází v momentě, kdy se kolem mixovacích nožů vytvoří vzduchové kapsy. 

Pozor! Mixovaný pokrm ochucujte střídmě a postupně. Vitamix umocní chutě mixovaných potravin. Začněte s jedním stroužkem česneku nebo s malým množstvím hořkých surovin a další přidávejte až po ochutnání. 

2. Ušetřete čas při přípravě jídla

Mixéry Vitamix jsou dostatečně silné na to, aby zcela rozmixovaly velké tvrdé kusy zeleniny a ovoce. Tím pádem nemusíte předem krájet nic, co je menší než čtvrtka jablka. Dlouhé a úzké kusy zeleniny můžete do mixéru vkládat vnitřním víčkem během mixování, bez nutnosti mixér zastavovat. 

3. Mixovat je možné v celé mixovací nádobě

Potřebujete vytvořit smoothies, polévky nebo jiné recepty pro velkou skupinu lidí? Mixéry Vitamix jsou natolik výkonné, že mixovací nádobu můžete celou naplnit potřebnými surovinami. Během mixování se obsah zredukuje, proto můžete vnitřním víčkem přidávat další ingredience, a to bez nutnosti mixér zastavovat.

Vitamix - to je silný motor a vysokorychlostní mixování pokrmů

4. Mixování vysokou rychlostí

Ať už vytváříte smoothie, polévky nebo více tuhé recepty jako např. sorbety, nejlepších výsledků dosáhnete, když zahájíte mixování na nízké rychlosti a obratem zvýšíte rychlost na vysokou

Náš tip: Nastavte rychlost mixování na stupěň 1 - 2 po dobu 2 - 3 sekund, aby nože nabraly suroviny a pak rychle zvyšte rychlost na vyšší. Pro sekání použijte pulsní tlačítko a stupeň 6, pro drcení celého koření nahrubo nastavte stupeň 3, pro drcení najemno stupeň 10. Pro šlehání šlehačky použijte stupeň 5.

Mixování ve vysoké rychlosti nejenže snižuje čas mixování, ale také pomáhá udržet motor chladný.

5. Pokryjte mixovací nože

Pro získání dokonalé směsi Vitamix potřebuje pouze minimum ingrediencí. Důležité však je vložit do mixovací nádoby tolik surovin, aby během mixování zakryly mixovací nože. 

Pokud tedy potřebujete nasekat jen malé množství zeleniny, bylinek a koření, doporučujeme použít mixovací nádobu o objemu 0,225 l, kterou využijete také například pro mixování a skladování dětských jídel nebo k přípravě salátového dresinku.

Náš tip: Druhou nádobu o objemu 0,6 l, která je součástí sady mixovacích nádob doporučujeme využít na rostlinná mléka a smoothies s sebou na cesty, anebo pro uskladnění omáček a dresinků.

6. Používejte pěchovadlo

Při mixování tuhých a tvrdých potravin použijte pěchovadlo, které uvede směs do pohybu a rozbije vzduchové kapsy, které by se mohly tvořit kolem nožů. Pěchovadlem jednoduše pohybujte kolem všech čtyř rohů mixovací nádoby, dokud se směs nezačne sama formovat a volně se pohybovat. 

Při mletí suchých surovin nechte směs, aby se pohybovala. Pěchovadlo použijte během mixování k posunutí surovin směrem k nožům

Mražené suroviny pěchovadlem rychle stlačte do každého rohu nádoby a poté do středu, opakujte dokud se nezformují 4 “kopce”. Stlačte i velmi tvrdé suroviny, dokud se zcela nerozmixují.

Design pěchovadla je navržen tak, že se pěchovadlo během mixování (s nasazeným víkem) nedotkne nožů.

Náš tip: Pro nejlepší výsledek přípravy mražených dezertů (ve dvoulitrové mixovací nádobě) doporučujeme použít 680 g mraženého ovoce a 360 ml tekutin.

7. Vnitřní víčko jako malá odměrka

Věděli jste, že vnitřní víčko funguje také jako malá odměrka? Podívejte se zblízka a uvidíte odměřující rysky na množství 14,5 ml a 29,5 ml. Tato odměrka je ideální na přípravu oblíbených koktejlů, nebo pokud potřebujete do mixované směsi přidat malé množství tekutin. 

Bezlepková pizza z květákového těsta díky mixéru Vitamix

8. Výroba zeleninového těsta

Zde je způsob, jak rychle nasekat velké množství zeleniny jako je třeba květák na bezlepkovou pizzu z květákového těsta: Zeleninu rozdělte na větší kusy a umístěte ji do nádoby mixéru. Poté přidejte dostatek vody, aby zelenina plavala nad mixovacími noži. Následně jednoduše směs rozmixujte na požadovanou konzistenci a přebytečnou vodu odstraňte. 

K mísení těsta použijte možnost pulsního mixování na stupeň 6 - 7.

9. Méně odpadu při přípravě jídla

Síla Vitamixu znamená méně potravinového odpadu. Použijte třeba mrkvové natě k výrobě pesta a stonky pro přípravu pyré. Nebo rozmixujte slupky od banánu do vašeho kompostu.

10. Samočistící mixovací nádoba

Pro nejlepší výsledky mixovací nádobu vypláchněte, umyjte a osušte okamžitě po použití.

Všechny mixéry Vitamix jsou samočistící: stačí přidat několik kapek přípravku na mytí nádobí a teplou vodu, která bude dosahovat poloviny mixovací nádoby. Následně mixujte po dobu10 až 30 s pro lehké skvrny a 60 s pro odolné skvrny, nebo spusťte automatický program Čištění

Doporučené produkty

Pár tipů na závěr

Nebojte se při příravě pokrmů ve Vitamixu experimentovat. Máte naši plnou podporu. Pro ty méně odvážné zde uvádíme ještě další ověřené tipy na množství surovin pro 2 l nádobu, abyste se mohli inspirovat:

Pro výrobu ořechového mléka použijte 140 g ořechů dle vlastní volby (nepražené, nesolené) a 720 ml vody. 

Pro přípravu horké polévky použijte na cca 250 g zeleniny 500 ml vývaru. Mixujte 6 minut, aby byla polévka horká.

Nebojte se zvuku mixéru - je to znamení toho, že je váš přístroj opravdu výkonný. Nechte ho pracovat. Jemné bručení = tvrdá práce. Náhlá změna na vyšší zvuk - je hotovo nebo je třeba použít pěchovadlo.  Pokud se motor během práce zastaví, nepanikařte. Automatická ochrana proti přetížení chrání motor proti přehřátí. Stačí počkat, až mixér vychladne. 

Kategorie blogu
Nahoru