Výhody, rady a tipy, proč odšťavňovat
Váháte, zda si domů pořídit odšťavňovač, nebo si vždy raději zajet do obchodu a nakoupit balení 100% džusů? Možná vám s vaším rozhodnutím pomůžeme. Podívejte se, v čem je prospěšné pravidelné pití ovocných a zeleninových šťáv, které jsou lisované doma? Uvidíte, že nic jiného už nebudete chtít pít…
100% džusy versus čerstvé šťávy
Je rozdíl v tom, když pijeme 100% pomerančový džus, nebo když si doma připravíme fresh z čerstvých pomerančů? Ano! Rozdíl je ohromný.
Průmyslová výroba džusů
Představte si proces, jak se průmyslově vyrábí pomerančové džusy. Nejprve se musí lisovat celé plody pomerančů. Poté případně dojde k odstranění dužiny a dochází k zahřátí a vaření při 110 °C. Během této teploty ovšem dochází ke ztrátě řady vitamínů. Výsledkem je koncentrát, který je dále ochucován na základě receptury daných společností. Samozřejmě není výjimkou ani doplnění nejrůznějších umělých vitamínů nebo konzervantů.
Domácí odšťavňování
A jak probíhá odšťavňování doma? Zapnete si odšťavňovač, do kterého naházíte pomeranče, které jste si předem sami vybrali. Ideálně je zbavíte kůry, která může být chemicky ošetřena a navíc může způsobovat nahořklou chuť. Během několika málo minut máte hotový pomerančový fresh plný vitamínů, minerálních látek a dalších významných živin pro celou rodinu. A podobně je to i s dalšími surovinami.
Doporučené produkty
Kuvings Whole Slow Juicer REVO830 bílá matná
Kuvings Whole Slow Juicer REVO830 černá matná
Nutriční hodnoty
Když už víme, jak se jednotlivé džusy a čerstvé šťávy vyrábí, zaměříme se na jejich složení a stravitelnost. Ne každý je milovníkem ovoce a zeleniny. Šťávy jsou tak perfektní alternativou, jak tělu dodat to, co potřebuje. Skvěle fungují zejména u dětí. Ovšem ani dospělí nepřijdou zkrátka. Pro lidský organismus jsou šťávy dobře stravitelné. I proto si z nich vezme až čtyřikrát více vitamínů, než kdybyste konzumovali samotné plody. Čerstvé šťávy navíc mohou obsahovat i nezvyklé suroviny, které byste normálně nejedli - zázvor, řapíkatý celer, mátu, červenou řepu a mnoho dalších.
Vstřebávání vitamínů
A protože při odšťavňování dochází k oddělení nerozpustné vlákniny, která zpomaluje vstřebávání vitamínů, tělo tyto vitamíny získá již za 15 minut. Ve šťávě navíc zůstává rozpustná vláknina, která je pro fungování organismu nesmírně důležitá.
Hubnutí a detoxikace organismu
Čerstvé šťávy, které jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, podporují hubnutí. I proto jsou oblíbenou součástí redukčních jídelníčků. Navíc jsou dobře stravitelné a lze je konzumovat kdykoli během dne. Pokud se navíc rozhodnete držet očistnou kúru, s přípravou vlastních šťáv to bude hračka.
Prevence
Pravidelné pití ovocných a zeleninových šťáv doplňuje tělu vitamíny, minerální látky, enzymy a další živiny. I proto jsou skvělou prevencí před řadou běžných onemocnění a nachlazení. Zvolením správné kombinace šťávy můžete například ulevit potížím s nespavostí nebo trávením či posílit imunitu.