Hlavní předností této nejnovější sušičky je solární mód, který využívá infra červeného záření NIR (Near Infra-Red) a působí na potraviny stejně jako sluneční paprsky. Infra červené záření pomáhá uchovat v potravinách veškeré vitamíny stejně jako další výživné látky a minerály. U potravin jako jsou například broskve, maso nebo ryby působí infra červené záření preventivně proti rozkladu. V tomto nastavení si snadno připravíte svá vlastní vynikající “sluncem” sušená rajčata, sušené maso a ostatní potraviny, které potřebují trochu více slunečního svitu, aby získaly tu správnou chutnou konzistenci a vůni.

Sušení se solárním módem

Sušička IR D5 je výjimečný výrobek a je hrdým nositelem celé řady prestižních cen a medailí.

Ocenění sušičky Yden
Prestižní cena Yden
Sušička Yden
Ocenění sušičky Yden
Sušička Yden
Sušení se sušičkou Yden

Sušení “ve stínu” je správnou volbou, kdy je třeba potraviny sušit řízenou teplotou a cirkulací vzduchu. Skvělé a ideální nastavení pro raw recepty jako jsou například zeleninové chipsy, ovocné placky atd. Díky vylepšenému systému teplotní kontroly lze její nastavení říidit a udržovat po celou dobu procesu sušení.
 
Oba sušící programy lze navíc nastavit jak manuálně tak na automatické řízení. Sušička Yden CI IR D5 je jako jediná na trhu vybavena vlhkostním čidlem, které v průběhu procesu sušení monitoruje zbytkovou vlhkost potravin a přizpůsobuje nastavení času a teploty pro optimální výsledek sušení. Nevíte si rady s ideálním nastavením pro jednotlivé druhy potravin? Nelámejte si hlavu - stačí nastavit automatický režim a sušička se o to postará za vás. Sušení potravin ještě nikdy nebylo tak snadné!

Nerezové sušící tácy
Solární sušička Yden CI IR D5 je vybavena 5ti vysoce odolnými a hygienickými nerezovými sušícími tácy, plastovým odkapávacím tácem a volitelně také silikonovými vložkami na sušení roztoků a pyré, které lze zakoupit zde. Díky systému cirkulace není pro dosažení rovnoměrného vysušení surovin nutné přeskládávat tácy. 


Podle zkušeností našich zákazníků, kterým jsme sušičku před uvedením na trh poskytli k testování, se jedná o nejlepší sušičku, kterou zatím měli možnost vyzkoušet. (Znají a testovali či používají i jiné naše modely sušiček). Více si o zkušenostech můžete přečíst zde.

Sušící nerezové tácy
Srovnání vlhkosti u potravin

Vyhněte se vlhkosti v nasušených surovinách díky infrasušičce Yden

Důležitým měřítkem je i zbytková vlhkost. Čím vyšší je, tím spíše hrozí, že se sušené potraviny brzy zkazí či zplesniví a ztratí tak svou výbornou chuť i hodnotu. Jak ukazují grafy, zbytková vlhkost je u infračervené sušičky Yden CI IRD5 v průměru o polovinu nižší než u běžné sušičky a u některých potravin a hub je to dokonce téměř až o 80 %! ...

 

PRINCIP A VÝHODY SUŠENÍ POMOCÍ INFRAČERVENÉHO ZÁŘENÍ
NIR (Near Infrared Ray) je infra červené záření krátké vlnové délky 0,75 - 3 mikrometry, které se nachází mimo oblast infra červeného spektra.

Infra červené záření se obecně používá v průmyslu či medicíně díky mnohem vyšší termální využitelnosti než viditelné světlo nebo ultra fialové paprsky.

Když je sušička vedle běžné ohřevné spirály vybavena infra červeným zářičem, který emituje delší vlnění než je ve viditelném světle, záření proniká hluboko do potravin a podporuje vypařování zvýšením osmotického tlaku vlhkosti. Díky tomu dochází k rychlejšímu sušení a současně minimalizaci destrukce výživných látek v potravinách. Reflexní nerezová plocha na zadní straně dvířek sušičky Yden IR D5 navíc odráží světelnou i termální energii a umožňuje rovnoměrné sušení díky difuznímu reflexnímu efektu. Tato inovace snižuje spotřebu energie, zvyšuje efektivitu a zkracuje dobu sušení. Díky využití infra červeného záření umožňuje sušička IR D5 optimalizovat proces sušení nejrůznějších surovin.
 

VLIV INFRAČERVENÉHO ZÁŘENÍ NA ČLOVĚKA 

Největším zdrojem sálavého tepla na Zemi je Slunce. Díky němu, zde může existovat život. Prvním jiným zdrojem infračerveného záření na zemi, které člověk poznal, byl oheň. Postupně zdokonalil využití tepla z infra vln od ohniště do podoby krbu, kamen až k dnešním infračerveným topným panelům, lékařským aplikacím a nejnověji k infrasušičce potravin.

Na Zemi dopadá široká škála elektromagnetického vlnění. Atmosféra propustí jen některá záření (například viditelné světlo a převážnou část infračerveného), zatímco jiná projdou jen zčásti. Škodlivá až smrtelná záření (gama či kosmické) naštěstí přes atmosféru prakticky neprojdou.

Můžete si zvolit následující možnosti sušení:
1) SOLÁRNÍ MÓD "na slunci" (využití NIR)

  • díky delší vlnové délce NIR infra červených paprsků dochází k efektivnějšímu sušení potravin zvenčí i zevnitř,
  • potraviny si uchovávají více výživných látek,
  • čas sušení se zkracuje, potraviny jsou rovnoměrně vysušené a mají lepší chuť.

2) TEPLOVZDUŠNÝ MÓD "ve stínu"

  • efektivní pro fermentaci potravin (příprava jogurtů apod.).
Solární mód u sušičky Yden
Automatické nastavení - Yden

3) AUTOMATICKÉ  nastavení

  • pohodlné používání bez nutnosti nastavení času a teploty.

4) MANUÁLNÍ nastavení

  • umožňuje ruční nastavení času i teploty.

 

A co všechno můžete vyrobit díky sušičce? 

Představení infra sušičky Yden CI IR D5:

CQO4FNVCJ9w

Infra sušičky Yden CI IR D5 - sušení teplovzdušným nebo solárním módem? 

J5iqXfTcNKo

Infračervená sušička potravin Yden D5! Zvládne všechno?​

fcNmq7F6fzY

Sušička Yden CI IR D5 - inspirace pro použití sušičky při přípravě jídel:

6fVZNO47fyI