Kopřivový elixír - pročištění krve a celkově pevné zdraví
Příroda nám poskytuje tolik dokonalých darů, naším úkolem je otevřít oči a vnímat to. A jedním z těch darů je kopřiva. Kopřiva je jednou z nejmocnější léčivých rostlin. Kdyby všichni lidé znali její mocnou sílu, nebrali by ji jako nežádoucí plevel a s radostí by ji vítali na svých zahradách.
Určitě se vám nejen jednou stalo, že jste se o kopřivu popálili. Je to její obranný mechanismus. Celou rostlinu pokrývají žahavé chloupky, trichomy, které při velkém zvětšení vypadají jako injekční stříkačka. Jsou to duté drobné útvary zakončené hrotem. Když se kopřivy dotkneme, hrot se ulomí, zachytí se v pokožce a vyplaví směs látek (histamin, acetylcholin a serotonin) vyvolávající zarudnutí a svědění. Kopřiva se o sebe umí postarat.
“Budeš-li se uprostřed hojných jídel živit střídmě bylinami a kopřivou, budeš déle živ.”
(Horatius, římský básník)
Léčivka známá už od starověku
Už od starověku byla kopřiva považována za zdroj jídla, vlákniny a jako léčivý přípravek. Ve starověkém Egyptě se objevují zprávy o použití infuze z kopřivy pro úlevu od artritidy a bolesti lumbago (náhlá prudká bolest ve spodní části zad). Také šlehání kopřivami bylo doporučováno k léčbě onemocnění jako je chronický revmatismus, tyfus nebo cholera.
Říká se, že římští vojáci si s sebou nosili kopřivu pro léčení svých unavených a bolestivých nohou po dlouhých pochodech v chladném a mokrém podnebí.
Široká škála léčivých účinků kopřivy
Čerstvá kopřiva (a čerstvá kopřivová šťáva) je plná důležitých minerálů, vitamínů a aminokyselin. Má vysoký obsah chlorofylu, vlákniny, železa, vápníku, hořčíku, draslíku, křemíku, fosforu, vitamínu C, B2, B6, K, flavonoidů, karotenoidů, serotoninu, histaminu, organických kyselin (mravenčí, glycerolová, glykolová aj.), tříslovin a acetylcholinu. Díky všem těmto složkám se z ní stává královna léčivých bylin, protože její účinek na náš organismus je mimořádně široký.
Se železnou silou proti únavě, anémii a vyčerpanosti
Z rostlinné říše patří kopřiva mezi nejbohatší zdroje železa, které je zároveň i velmi dobře vstřebatelné. Díky tomu je skvělým pomocníkem při léčbě anémie (chudokrevnosti), protože železo je nezbytné ke tvorbě červených krvinek. Při jeho nedostatku se dostavuje právě zmíněná anémie, dále únava, vyčerpanost, bledost a závratě. Na zvýšený přísun by měly dbát hlavně ženy v období menstruace. Uděláte jen dobře, když si dopřejete kopřivový salát, nebo čerstvou šťávu z kopřiv.
Pryč s odpadními látkami!
Kopřiva je také známá svými močopudnými účinky, což pomáhá vyplachovat odpadní látky z těla. Dokonale čistí tělo, odplavuje metabolické odpady z organismu a posiluje ledviny. Také podporuje vyplavení kyseliny močové a močoviny, které se při nedostatečném odplavování usazují v kloubech a následně jsou viníkem vzniku dny.
Kromě zmíněných účinků také usnadňuje vykašlávání, léčí alergie, astma, sennou rýmu, kopřivku, kožní ekzémy. Podporuje játra, ženský hormonální systém, reguluje zažívání, odstraňuje plynatost, zvedání žaludku a kolitidu. Je výborná pro zdraví pokožky a vlasů. Celkově kopřiva působí na posílení organismu a snižuje hladinu cukru v krvi.
Svěží elixír, který vám zaručí čistou krev a pevné celkové zdraví
Velmi oblíbený je kopřivový čaj, ale co takhle vyzkoušet něco více vyživujícího, mocného, čistícího a enzymatického? Čerstvá šťáva z kopřiv plná chuti, svěžesti a blahodárných účinků na zdraví vás jistě okouzlí.
Pro získání elixíru stačí odšťavnit:
- 3 menší jablka nebo 2 větší
- 1 okurku
- 2 hrsti čerstvě natrhané kopřivy
Kopřivu rozdělte na menší části a vkládejte střídavě s jablky a okurkou do odšťavňovače.
Náš tip: (Nejen) na listovou zeleninu a divoké byliny je vhodný šnekový odšťavňovač, díky kterému dosáhnete vysoké výtěžnosti ve formě krásně čisté šťávy. Odšťavňovače Kuvings vynikají největším plnícím otvorem na trhu. Dokáží odšťavnit vše od listové zeleniny, bylinek přes kořenovou zeleninu až po citrusy, měkké plody a bobuloviny.