Nezlomné zdraví a snadné hubnutí?
V dnešní době je k dispozici mnoho návodů a způsobů, jak si udržet dobré zdraví a štíhlou linii. Každý z nich má své zastánce i odpůrce. My jsme se blíže podívali na jeden z nich, který má beze sporu vynikající účinky na celkové zdraví člověka - zavedení fermentovaných potravin do svého jídelníčku.
Jsme rádi, že vám můžeme představit způsob stravování, který má opravdu znatelně pozitivní účinky na zdraví člověka. Pročištění střev, zvýšená imunita a dokonce i odvrácení některých nemocí. Takové účinky mají probiotické potraviny.
Doporučené produkty
Kuvings Fermentor - výrobník sýrů, jogurtovač - bílý
Fermentované potraviny v hojné míře konzumovali již naši předkové
Způsob, jakým žili naši předkové, napovídá, jakým způsobem jednotlivé kultury zacházely s fermentovanými potravinami. Často využívané jogurty nebo kysané zelí nesloužily pouze jako konzervant, ale také jako účinný prostředek k posílení střevní mikroflóry a udržení celkové kondice.
Historie nám poskytuje tyto informace:
- Během římské éry lidé s oblibou konzumovali kysané zelí kvůli jeho výborné chuti a příznivým účinkům na zdraví.
- Ve starověké Indii patřilo mezi tradiční nápoje oblíbené Lassí. Jedná se o jogurtový nápoj připravený z kysaného mléka. Tento nápoj se podával před večeří, protože během noci se v našich střevech mohou snadno usídlit přátelské bakterie.
- Bulhaři jsou už od pradávna známí pro svou vysokou konzumaci fermentovaného mléka, jogurtu a kefíru. Mezi populární pokrmy stále patří například studená polévka tarator.
- Lidé na Ukrajině často konzumovali syrový jogurt, kysané zelí nebo třeba podmáslí.
- V Asii se tradičně konzumuje nakládaná zelenina jako jsou okurky, lilek, zelí, tuřín, cibule, mrkev, apod.
Kvašené potraviny obsahují obrovské množství probiotických a zdraví prospěšných bakterií. Nesčetné množství výzkumů prokázalo, že ideální poměr mezi dobrými a špatnými bakteriemi tvoří základ pro fyzické i duševní zdraví.
Proč konzumovat fermentované potraviny?
Konzumace tradičně fermentovaných potravin vám přinese řadu výhod. Jako některé můžeme jmenovat např.:
- Vysoký obsah živin. Některé z fermentovaných potravin obsahují velmi důležité látky. Jako jednu z méně známých můžeme jmenovat vitamín K2. Tento vitamín je nezbytný pro udržení zdravého srdce, cév a kloubů. Jeho nedostatek může vést k velice závažným chorobám jako je např. rakovina nebo cukrovka. Například čerstvý sýr obsahuje důležitá probiotika a také vitamín K2. Jen 15 g (fermentovaný sýr ze sojových bobů) denně nám může dodat všechen K2, který naše tělo potřebuje. Fermentované potraviny jsou také bohaté na velice důležité vitamíny skupiny B.
- Detoxikace. Náš organismus je pod neustálým nátlakem. Příčinou je znečistěné prostředí a škodlivé látky obsažené v mnoha potravinách. Je důležité, abychom tělu pomáhali a pravidelně jej těchto látek zbavovali. Účinným nástrojem detoxikace jsou fermentované potraviny, protože obsahují vysoký podíl prospěšných bakterií. Ty jsou schopny eliminovat širokou škálu toxinů a těžkých kovů, takže je tělo může snáze vyloučit a nemají čas se v něm usadit.
- Imunitní systém. Dle nejnovějších vědeckých poznatků se 80% imunitního systému nachází ve střevech. Probiotika hrají klíčovou roli v udržování správného chodu sliznice, která se nachází v trávícím traktu. Její správné fungování je důležité při odstraňování choroboplodných zárodků z těla. Zdraví trávicího traktu je nezbytné pro udržení celkového zdraví a obraně proti nemocem.
- Nízká cena. Přírodní probiotika získaná z fermentovaných potravin obsahují až 100x více zdraví prospěšných bakterií než většina potravinových doplňků. Jejich cena je výrazně nižší a ještě si užijete skvělou chuť.
- Široká škála zdraví prospěšných bakterií. Konzumací rozdílných fermentovaných potravin získáte mnoho různých bakterií. Takové množství a takovou škálu nelze získat z umělých doplňků stravy.
Co říká stav vašeho trávicího traktu o vašem zdraví?
Probiotika s celou řadou dalších mikroorganismů jsou velice důležité pro naše zdraví. Střevní mikroflóra, která tvoří mikrobiální ekosystém našeho těla, hraje důležitou roli v mnoha směrech.
Podívejme se, v jakých oblastech hrají bakterie klíčovou roli:
- Chování. Dle nedávných vědeckých pozorování bylo zjištěno, že myši, které postrádají důležité střevní bakterie, se vyznačují rozdílným chováním, než jak je tomu u myší s normální přítomností střevních bakterií. Abnormální chování se projevovalo zvýšenou aktivitou tzv. “rizikového chování” a bylo doprovázeno neurochemickou změnou v mozku myší.
- Obecně se ví, že mozek produkuje serotonin. Látku, která je zodpovědná za naši náladu. Málokdo ale už ví, že naše střeva produkují daleko více serotoninu, než náš mozek. Zdraví našeho trávicího traktu je tedy přímo odpovědné také za naši náladu. Nedostatek serotoninu způsobuje deprese, úzkosti a silnější vnímání bolesti.
- Rozvoj genů. Bylo prokázáno, že probiotické nápoje ovlivňují aktivitu stovek našich genů a podporují jejich pozitivní boj proti chorobám.
- Cukrovka. Podle studie dánských vědců bylo zjištěno, že bakteriální prostředí ve střevech zdravých lidí a lidí trpícími cukrovkou, se liší. Podle výsledků studie, můžeme pozorovat u pacientů s 2. stupněm cukrovky výrazné změny v kompozici střevní mikroflóry.
- Obezita. Probiotika mohou pomáhat v boji proti obezitě. Lidé, kteří si přejí udržet svojí váhu na optimální úrovni nebo zhubnout, by měli obnovit svoji střevní mikroflóru.
- Zdravý životní styl. Fermentované a syrové potraviny obsahují nízký obsah cukru a jsou přirozeně bezlepkové. Díky tomu jsou skvělou volbou při volbě zdravého jídelníčku, který bude součástí vašeho zdravého životního stylu, nikoliv pouze jednorázové diety.
- Autismus. Vznik pevného imunitního systému dítěte mimo jiné závisí na správném vývoji střevní mikroflóry v prvních 20 dnech života. Nerovnováha ve střevním prostředí může později způsobit závažné problémy jako je např. porucha učení, ADHD nebo autismus. Riziko se zvyšuje, pokud je dítě očkováno ještě před obnovením střevní mikroflorální rovnováhy.
Jakmile vrátíte svoje střevní prostředí do rovnováhy, budete sami překvapeni, kolik různých potíží náhle zmizí. Většina nemocí se totiž rodí právě v trávicím traktu. Zdravé střevní prostředí ovlivňuje zdraví celého těla.
Příznivé účinky kvašených potravin pro organismus
Fermentovaná strava dělá s naším zdravím divy. Kvašené potraviny jsou nedílnou součástí tradičních i moderních receptů.
Mějte však na paměti, že potraviny, které obsahují probiotika, jsou silně detoxikační. To znamená, byste se bez patřičného návyku měli vyvarovat konzumace velkého množství těchto potravin najednou. Začněte malými porcemi a následně můžete pomalu množství přidávat. Dáte tak tělu možnost nastavit si optimální dávku příjmu těchto potravin a zjistíte, kdy se cítíte nejlépe.
Váš jídelníček by měl optimálně zahrnovat více druhů fermentovaných potravin, protože každá z nich obsahuje jinou kombinaci zdravých mikroorganismů. Mnoho fermentovaných potravin si snadno připravíte doma. Ideálním pomocníkem pro přípravu je fermentor Kuvings. Zde je seznam několika z nich:
- fermentovaná zelenina, zeleninové nebo ovocné příkrmy pro děti
- čatní (také čatný / chutney) (indická pikantní omáčka z ovoce nebo zeleniny)
- omáčky a salsy (kečup, majonéza, a jiné)
- probiotické mléčné výrobky - řecký jogurt, kefír, zakysaná smetana, čerstvý sýr
- detoxikační nápoje - čaje, limonády, šťávy
Jaké jsou výhody domácích fermentovaných potravin?
Domácí fermentované potraviny se velice liší od těch průmyslově vyráběných. Kvašení je velmi delikátní proces, který můžeme přirovnat spíše k umění nežli k vědě. Průmyslové zpracování zahrnuje pasterizaci a přidávání konzervačních látek. Tyto procesy však ničí zdraví prospěšné bakterie a výsledný produkt je tedy z hlediska zdraví naprosto bezcenný.
Jako příklad můžeme uvést olivy. Olivy jsou přirozeně velice hořké. Abychom je mohli konzumovat, musíme je tedy přednostně zbavit této nežádoucí chuti. Dle původních metod se zralé olivy nakládaly do vzduchotěsných sudů či nádob se solným roztokem a zde 6 měsíců až 1 rok dozrávaly. Průmyslově zpracované olivy nejsou zpracovávány touto technikou, protože je příliš zdlouhavá. Olivy jsou nakládány ještě předtím, než plně dozrají.
Vzhledem k tomu, že nezralé olivy jsou více hořké, je potřeba použít mnoho chemikálií na zlepšení chuti. K tomuto procesu se běžně používá louh sodný (E 524). Louh neboli hydroxid sodný se používá jako žíravina např. při čištění odpadů a způsobuje silné vnitřní poleptání. Z toho důvodu se při procesu olivy několikrát silně vymývají a následně jsou neutralizovány kyselinou solnou. Pokud si výrobci přejí olivy zabarvit do černé barvy, používají k tomu oxidaci pomocí vzduchu.
Pozor byste si také měli dát při konzumaci dalších průmyslově zpracovaných potravin. Většina tzv. probiotických jogurtů je z hlediska zdraví spíše nedoporučována. Většina z těchto produktů prošla procesem pasterizace, obsahují přidané cukry, barviva, umělá sladidla a mohou způsobit zdravotní komplikace.
Doporučujeme pečlivě číst informace uvedené na jednotlivých výrobcích. Nejlepší variantou je však vyrábět si fermentované potraviny doma. Máte tak vždy stoprocentní jistotu, že jíte ryze zdravý produkt z vybraných ingrediencí.
V dnešní době existuje mnoho způsobů jak si tyto zdravé potraviny připravit. Nejoblíbenější je použití domácího fermentoru, který se nyní prodává i pro výhradně domácí použití. Více informací o výrobníku sýru, řeckého jogurtu a fementoru Kuvings najdete zde.